márc 28, 2021
6 Views
0 0

“Zöld tanúsítvány”: június 15-től lép érvénybe az uniós oltási igazolás, de nem lesz kötelező

Written by

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően. Az uniós oltási stratégiáért is felelős francia politikus azt is jelezte, hogy a beoltottságot igazoló közös uniós egészségügyi igazolás kiváltása nem lesz kötelező – írja az MTI.

Megvan a kapacitásunk arra, hogy a negyedév végéig legyártsunk és leszállítsuk európai honfitársaink számára az ígért 360 millió dózist, július végéig pedig mintegy 420 milliót. Ez a szükséges mennyiség ahhoz, hogy kollektív immunitásról beszélhessünk

– mondta Thierry Breton vasárnap az RTL francia rádióban. A biztos egy héttel ezelőtt a TF1 francia televízióban azt mondta, hogy Európa július 14-re érheti el a közösségi immunitást.

“Fel kell gyorsítani (az oltási kampányt), de a tagállamok feladata ennek megszervezése és gyorsítása” – hangsúlyozta a biztos. “Nekik kell a 420 millió adagot a következő három és fél hónapban eloltaniuk” – tette hozzá. “Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon, amely remélem ugyanolyan lesz, mint a tavalyi, ami végülis nem is volt annyira rossz a körülményekhez képest.”

Thierry Breton elmondta,

a közös uniós egészségügyi igazolás, az úgynevezett “zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes digitális és papír változatban is mind a 27 tagállam számára.

“Attól a pillanattól kezdve, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden európai, aki szeretné magát beoltatni, egyformán hozzáférhet az oltáshoz, kell lennie egy dokumentumnak, amely igazolja mindenki állapotát” – fogalmazott a biztos.

Elmondta, a QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog

  • a tulajdonos neve,
  • születési dátuma,
  • az útlevele száma,
  • hogy kapott-e oltást és hogy milyen típusút,
  • valamint, hogy átesett-e a fertőzésen és vannak-e antitestjei.

Aki nem kapott oltást és nem is volt beteg, annak a PCR teszt eredménye szerepel majd az igazoláson.

A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező – hangsúlyozta Thierry Breton. A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, és a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság.

Breton szerint az a cél, hogy “ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen”, és hogy nyitni tudjunk.

alfahir.hu/2021/03/28/unios_oltasi_igazolas_europai_unio_koronavirusjarvany_vakcina_oltas_pcrteszt

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?