márc 31, 2021
15 Views
0 0

Zacher Gábor: A Sinopharmmal szemben vannak fenntartásai a szakmának

Written by

A kínai Sinopharm-vakcina esetében van egy olyan megfogalmazás, hogy nem ajánlják azoknak, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy a krónikus betegség akut fellángolása történik, esetleg kórtörténetükben túlérzékenység szerepel. „Ez egy nagy kosár” – mondta Zacher Gábor, hozzátéve, hogy szerinte például az, hogy akiknél a krónikus betegség „nincs megfelelően egyensúlyban”, nagyon nem egzakt megfogalmazás, és ezért lehet megkérdőjelezni az oltóanyagot.

A toxikológus az Agora Szombathelyi Kulturális Központban tartott online előadásán a Szonda Ipsos kutatására hivatkozva azt mondta: jelenleg a felnőtt lakosság 46 százaléka nem oltatná be magát. A hiányzó hivatalos információkra példaként az oltóanyagok hozzáférhető hivatalos leiratát említette – idézte az Infostart az orvost.

A momentán rendelkezésre álló ötféle oltásból az AstraZeneca-, a Moderna-, a Pfizer–BioNTech-, valamint a Szputnyik V vakcinát bárkinek nyugodt szívvel javasolja, hiszen már nagyon sok mindent tudunk róluk. A Sinopharmmal szemben azonban vannak fenntartásai a szakmának. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az ezzel az oltással kapcsolatos eredményeket nem közölték le a kínaiak – véli Zacher Gábor, aki hozzátette: az orosz vakcinára nem kell negatívan tekinteni, hiszen „az oroszok is kiterítették a kártyáikat”. Zacher Gábor megjegyezte továbbá, hogy egy vakcinánál sem volt idő megvizsgálni, hogy más gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásban vannak, erre később lesz válasz.

Az előadáson a toxikológus arról is beszélt, hogy a járvány alatt erősödtek a függőségek: több lett az alkoholbeteg és a gyógyszerfüggő Magyarországon, és még olyan függések is erősödtek, mint a közösségi oldalak használata vagy a sorozatnézés. Mint mondta, a koronavírus kitörölhetetlen nyomokat hagy az életünkben, a tartós stresszhelyzet szorongáshoz vezet, ami pedig végül depressziót okozhat. A feszültségoldó szerek piaca 10 százalékkal nőtt a tavalyi évben, míg egy másik gyógyszercsoport, a hangulatjavító antidepresszánsok esetében 4 százalékos emelkedés volt tapasztalható – tette hozzá.

index.hu/belfold/2021/03/31/zacher-gabor-oltoanyag-vakcina-oltas-koronavirus-jarvany-covid-19-eloadas/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?