márc 29, 2021
5 Views
0 0

WHO: közvetítő faj révén terjedt át a koronavírus denevérről az emberre

Written by

Az új koronavírus elterjedésében egy közvetítő faj szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése, amelyből az AP hírügynökség előzetesen részleteket tett közzé hétfőn.

A napokban teljes terjedelmében publikálandó jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket, amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el, felettébb valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.

Legvalószínűbb feltevésként a jelentés azt nevezi meg, hogy a vírus a denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti – ám szintén nem tartja valószínűnek – az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét. Noha Peking többször azt közölte, hogy egészségügyi hatóságai vizsgálata szerint több állampolgára importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének.

Az AP leszögezi, hogy a tanulmány – amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá – sok kérdést hagy megválaszolatlanul, ám alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket. A tanulmány közzétételét már többször elhalasztották, és emiatt felmerült a kétely a kínai fél őszinteségét illetően. Peter Embarek, a WHO munkatársa azonban pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, és vélhetően néhány napon belül az anyagot nyilvánosságra hozzák. Ő vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették.

index.hu/techtud/2021/03/29/who-jelentes-virus-atterjedese-denever-ember-labor/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?