okt 16, 2020
5 Views
0 0

Vízügyi főigazgatóság: apadnak a folyók – Erre számíthatnak az árvízzel sújtott települések

Written by

Pénteki közleményükben azt írták, a Sajón Sajópüspökinél a csütörtök reggeli 390 centiméteres tetőzést követően péntek reggel 8 órakor 341 centiméteres vízállást mértek, tehát egy nap alatt közel fél métert apadt a folyó.

(A legfrissebb hírek itt)

Lejjebb, Sajószentpéternél is bekövetkezett a tetőzés az éjszaka folyamán a 2010-es rekordot (406 centimétert) megközelítő 401 centiméteres vízállással, azóta megkezdődött az apadás, és péntek reggel 8 órakor 391 centimétert mértek. Felsőzsolcánál az elmúlt napon tovább folytatódott az áradás, éjszaka a vízszint meghaladta a másodfok szintjét, péntek reggel 8 órakor 382 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés este várható a harmadfok körüli vízállással.

A már lehullott és várható eső a folyó felső szakaszán újabb vízszintemelkedéseket okozhat, de ez már nagy valószínűséggel csak az apadás ütemét lassítja majd – tették hozzá.

A Hernád Hidasnémetinél csütörtök este 400 centiméteres vízállással tetőzött, azóta gyorsuló ütemben apad, péntek reggel 7 órakor 370 centiméteres vízállást mértek.

Gesztelynél péntek reggel 6 órakor 257 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés szombaton várható 410 centiméter körül. Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek csütörtök hajnalban megkezdték egy 1600 méter hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák – emlékeztettek.

(Ez is érdekelheti: Hatalmas árvíz pusztít Borsodban: teljesen elzárt egy települést, még autóval se lehet megközelíteni)

A Bódván Hídvégardónál csütörtök reggel 6 órakor 251 centiméteres vízállással tetőzött, péntek reggel 8 órakor már csak 214 centiméteres vízállást mértek. Szendrőnél péntek reggel 209 centiméteres vízállást mértek, ami már a tetőzés közelében van – írták. Az Ipolyon Ipolytarnócnál csütörtökön 12 órakor volt a tetőzés 374 centiméteres szinttel, azóta ütemesen apad a folyó: péntek reggel 335 centiméteres vízállást mértek.

Közölték azt is, az önkormányzatok is segítséget kértek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól. A Sajóecseg-Boldva bekötő út és a környező telephelyek védelme érdekében ideiglenes védmű kiépítéséhez szükséges védekezési anyagot szállítottak (1000 homokzsákot és 100 fáklyát) a vízügyes szakemberek.

A Hernád folyónál Aszaló település árvízi biztonságának érdekében a Vízügyi Igazgatóság egy erőgépet biztosított személyzettel együtt, ami a Bársonyos csatorna magasítását végezte el – olvasható a közleményben.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
9 gyakori kérdés a hitelkártyáról: ezeket is érdemes tudni az igénylése előtt (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/vizugyi-foigazgatosag-szaraz-ido-apadnak-folyok/gpxp5bk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?