okt 13, 2020
3 Views
0 0

Vizsgálatot kezdett a vírusosan operáló szegedi rektor ügyében, kirúgták

Written by

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt.

A kirúgásról elsőként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő számolt be Facebook-oldalán. Kunetz szerint Horváth Szatmár eltávolítása összefügg azzal, hogy a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottsága az ő elnöklete alatt döntött úgy, hogy vizsgálatot indít Rovó ellen, miután a gyanú szerint koronavírusosan operált.

Rovó László márciusban magáncélú utazáson vett részt Tirol déli részén, Sölden mellett. Az osztrák síparadicsom volt az egyik első európai település, amit a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt lezártak, és felszólítottak minden korábban ott járt turistát, hogy vonuljon karanténba. A szegedi egyetem rektora ezt nem tette meg, bement dolgozni, sőt műtött is, mielőtt kiderült róla, hogy koronavírus-fertőzött.

A rektor azt hangsúlyozta, orvosként nem tapasztalta a vírus jeleit magán, és az sem bizonyítható, hogy az külföldön került a szervezetébe, elképzelhető, hogy Szegeden fertőződött meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerül kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

Kunetz arról is írt, hogy Rovó

megígérte, hogy megkérdezi a munkatársait, akik a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Etikai Bizottságában dolgoznak, hogy hogyan indulhatott ellene etikai vizsgálat, azért mert a dél-tiroli síelés után karantén helyett a műtőbe vonult.

Rovó egy júniusban a Hír Tv-nek adott interjúban valóban kilátásba helyezte, hogy kérdőre vonja beosztottait a vizsgálat megindítása miatt, és azt mondta, az eljárás igazolta, hogy nem veszélyeztetett és fertőzött meg senkit. Furcsállta azonban, hogy beosztottai a vizsgálat indítása helyett nem kérdezték meg az ügy körülményeiről. Az interjúban utalt arra, a támadások hátterében állhat az is, hogy az önkormányzati választás előtt a várost vezető Botka László kormánypárti kihívóját támogatta. És bár magánemberként lezártnak tekinthetné az ügyet, azt nem engedheti meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem körül bizonytalanságot keltsenek, ezért vizsgálatokat is indított, ami a bűncselekmények határát súroló megállapításokra jutott, feljelentéseket is tett, mivel az egészségügyi személyes adataival visszaélhettek.

A Horváth Szatmár vezette csongrádi testület egyébként – bár eldöntötte, hogy a kamarának foglalkoznia kell az üggyel – összeférhetetlenség miatt nem kezdte meg a vizsgálatot, hanem átadta azt a győri etikai bizottságnak, amely felmentő határozatot hozott az ügyben, mondván, a rektor nem követett el mulasztást.

A váratlan felmondás tényét Horváth Szatmár megerősítette a 24.hu-nak, de a részletekről nem nyilatkozott.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

24.hu/belfold/2020/10/13/rovo-laszlo-koronavirus-vizsgalat-etikai-bizottsag-felmentes/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?