márc 29, 2021
5 Views
0 0

Víruskutató: a kedd és a szerda kritikus lesz

Written by

Már két-három hét múlva is lehet részleges nyitás – mondta Rusvai Miklós víruskutató az ATV-nek. Erről beszélt Orbán Viktor kormányfő is, aki a két és félmillió beoltott emberhez kötötte a nyitás elkezdését.

A szakértő szerint a teljes nyitás leghamarabb május végén vagy júniusban lehetséges. Azt reméli, júniusban az üzletek, rendezvények, meccsek látogathatóak lesznek, és közterületen nem kell majd maszkot viselni. A nyitáshoz vezető kedvezőbb járványügyi adatok elérésében az időjárás is segíteni fog, az átoltottság növekedésével pedig a mutatók – a lélegeztetőgépen lévők, elhunytak és kórházban ápoltak száma is szeptemberi szintre csökkenhet vissza – fejtette ki.

Rusvai Miklós szerint

most vagyunk a járvány csúcsán,

a kedd és a szerda kritikus lesz, mert ekkorra ugranak meg az adatok a hétvégi lassabb feldolgozás után. Ilyenkor a hétvégi vizsgálatok eredményei is hozzáadódnak a számokhoz.

A szakértő szerint ha a harmadik hullám májusban véget ér, akkor ezzel a vírustípussal nincs több gondunk.

“Ha nem jelenik meg egy radikálisan új mutáns, akkor szerintem Magyarországon harmadik hullám után negyedik hullámmal nem kell számolni” – emelte ki Rusvai Miklós, aki szerint azokban az országokban nem kell újabb hullámtól tartani, ahol az átoltottság megfelelő lesz, és minimum 70 százalékos átoltottság kialakul. Az EU számos országában viszont előfordulhat negyedik hullám.

Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?