okt 13, 2020
2 Views
0 0

Világrekorder kis goda: megállás nélkül repült 12 ezer kilométert

Written by

Világrekordot állított fel egy kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül Alaszkától Új-Zélandig 11 nap alatt – számolt be róla a The Guardian.

A kis goda (Limosa lapponica) egy szalonkaféle, amely hatalmas távolságokat tesz meg vonulása során. A madárfajnak olyan az aerodinamikai felépítése, akár egy vadászgépnek. A  világrekorder szeptember 16-án kelt útra Alaszka délnyugati részéből és 11 nappal később érkezett meg egy Auckland közelében fekvő öbölbe. Útja során az óránként 88 kilométeres sebességet is elérte – írja az MTI.

A 4BBRW elnevezésű, meggyűrűzött hím madár repülését műholddal követték nyomon, a hátára erősített eszköz segítségével. További három kis godával együtt kelt útra, miután két hónapig kagylókkal és férgekkel táplálkozott. A hím kis goda, amelynek súlya 190-400 gramm között mozog, egy hosszú repülés előtt akár meg is duplázza méretét, de arra is képes, hogy csökkentse belső szervei méretét, és ezzel a terhet.

A műholdas nyomkövetés szerint a madár 12 854 kilométert repült, de a kutatók úgy vélik, a megtett távolság a hibákat kiküszöbölve valójában 12 200 kilométer körül lehetett.

A korábbi rekordot 11 680 kilométer megszakítás nélküli megtételével 2007-ben állította be egy madár. Jesse Conklin, a madarak hosszú távú vándorlását tanulmányozó Global Flyway Network kutatója szerint ezek a madarak tudják, hogy merre járnak a bolygón, „úgy tűnik, van egy fedélzeti térképük”.

Nap-nap után repülnek a nyílt víz felett a Csendes-óceán közepén, ahol egyáltalán nincs föld. Aztán eljutnak Új-Kaledóniába és Pápua Új-Guineába, ahol elég sok sziget van, és lehet, hogy antropomorfizálunk, de valóban úgy tűnik, hogy amint meglátják a földet, eszükbe jut, hogy ‘hú, el kell kezdenem kanyarodni, különben elmulasztom Új-Zélandot

– fogalmazott. A tudósok nem biztosak benne, de úgy vélik, a hosszú út alatt a madarak nem alszanak. 

(Borítókép: Kis goda. Képünk illusztráció! Fotó: David Tipling / Education Images / Universal Images Group / Getty Images)

index.hu/kulfold/2020/10/13/vilagrekord_madar_szalonkafele_tavolsag/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?