márc 3, 2021
30 Views
0 0

Vidnyánszkyék megszüntetnék a POSZT-ot, Pécs városa megtartaná

Written by

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság (MTT) megszüntetné az évente megrendezett Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), és erre javaslatott is tett a pécsi önkormányzatnak, mellyel közös tulajdonosai voltak a fesztivált szervező kft-nek (POSZF). Mint Péterffy Attila polgármester a Hvg.hu-nak elmondta, Vidnyánszkyék a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezték a cég megszüntetését. Az MTT titkára, Szabó László viszont azt nyilatkozta a lapnak, közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”.

Az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra

– mondta Szabó László. A város viszont nem szeretné elengedni a város fontos kulturális brandjének tartott POSZT-ot, sőt vételi ajánlatot tesznek az MTT-nek, és vizsgálják, hogy akár állami támogatás nélkül is megrendezzék a színházi találkozót.

A POSZT-ot 2000-ben alapította a Magyar Színházi Társaság és Pécs városa, de 2012-ben az MTT is bevásárolta magát a szervező cégbe, az alapító Magyar Színházi Társaság pedig két éve lemondott a tulajdonjogáról, mivel kisebbségi tulajdonosként nem állt módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. Azóta viszont Pécsen az ellenzék nyerte az önkormányzati választásokat, és ezért dönthettek úgy Vidnyánszkyék a lap cikke szerint, hogy közösködés helyett inkább beáldozzák a fesztivált, amit tavaly nem rendeztek meg a járvány miatt. Tavaly ősszel a POSZF három vezető tisztségviselője és egy negyedik vezető közeli hozzátartozója ellen a pécsi önkormányzati fenntartású Zsolnay Negyed vezetője büntető feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt.

24.hu/kultura/2021/03/03/poszt-megszunik-pecsi-orszagos-szinhazi-talalkozo-mtt/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Színház
banner

Vélemény, hozzászólás?