ápr 16, 2021
7 Views
0 0

Vidnyánszky Attila Törőcsik Mariról: Nem szerette, ha valaminek hakniszaga van

Written by

Vidnyánszky Attila Törőcsik Mariról: Nem szerette, ha valaminek hakniszaga van

A Nemzeti Színház igazgatója szerint a színésznőt olyan nyitottság jellemezte, ami senkihez sem hasonlítható, miközben elbírta azt a tehetséget, amit istentől kapott, anélkül, hogy elvakította volna a siker.

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: tavaly novemberben találkozott utoljára Törőcsik Marival, akkor a Nemzeti Színház színészei mini előadást tartottak neki születésnapja alkalmából.

Vidnyánszky és Törőcsik első közös munkája a Szarvassá változott fiú volt, ahogy Vidnyánszky felidézte: egy pici beregszászi színház kopogott az ország legnagyobb színésznőjénél, azt hitte, Törőcsik “udvariasan azt fogja mondani hogy köszönöm szépen, és elengedi”, de nem így történt. Mint fogalmazott: nem hitte el, mikor a színésznő igent mondott. Törőcsik Mari lenyűgöző alázattal, tisztelettel, és szakmai kíváncsisággal viszonyult ahhoz, hogy ők mit csinálnak.

Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan lehet, hogy a színésznőt nem vakította el a siker, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: ő elbírta azt a tehetséget, amit isten neki adott, nem torzította el őt. Mint mondta: olyan nyitottság jellemezte, ami senkihez sem hasonlítható.

Vidnyánszky szerint Törőcsik “óvatosan tanított”, nem tartotta magát tanárnak, de rengeteget mesélt, anekdotázott. Volt egyfajta szemérmessége a szakmájával kapcsolatban.

Hogyan bírta a kritikát? Erre a kérdésre Vidnyánszky azt mondta: bírta, és amikor épp nem találta a hangnemet, amelyben meg kellett szólalnia egy-egy karakterben, sokat gyötrődött – viszont amikor végre rátalált, elöntötte a derű.

Törőcsik Mari mindenkire nagy benyomást tett, Moszkvában és Franciaországban is a legnagyobbak között emlegették.

Amikor a Nemzeti Színház új igazgatót választott, Törőcsik Alföldi Róbertre szavazott. Vidnyánszky szerint mikor ezután együtt dolgoztak, a színésznő el tudta fogadni, hogy igazgatóváltás történt. Mindig nagy tisztelettel beszéltek egymással, de soha nem kerültek közelebb, nem lettek barátok.

“Nem szerette, ha valaminek hakniszaga van” – mondta a színházigazgató, aki szerint Törőcsik Marinak még a politikai állásfoglalásai is elegánsak voltak, egy határig vitatkozott, egy határig tanított is, de ezt is elegánsan csinálta, ezért, és a tehetsége miatt van, hogy minden oldalról szerették és megbecsülték – fogalmazott.

Törőcsik Marira emlékezünk Vidnyánszky Attilával

 atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210416-vidnyanszky-attila-torocsik-marirol-nem-szerette-ha-valaminek-hakniszaga-van

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?