márc 29, 2021
4 Views
0 0

Vezeték nélküli, aktív zajszűrős sztereó fülhallgatóval rukkolt ki a Huawei

Written by

A kínai cégnek sokéves tapasztalata van a mobilos fülhallgatók terén, és az új verzió elkészítésekor erősen támaszkodtak a vásárlói visszajelzésekre a minél piacképesebb termék érdekében. A Freebud szériájuk előző tagja, a 3i több nemzetközi díjat nyert, a vevők nagyon elégedettek voltak a hangminőséggel, de természetesen voltak hibái is, például az akkumulátort a többség gyengének ítélte. A most megjelent 4i ezeket a problémákat küszöböli ki, és persze néhány egyéb fejlesztéssel is gyarapodott.

A Freebud 4i dobozában egy aprócska, nagyon fényes, tojás formájú tárolót, egy töltőkábelt és három különböző méretű (kicsi, közepes és nagy) gumiharangot csomagoltak, hogy a fülhallgató mindenkinek kényelmesen és stabilan megmaradjon a fülében. A pálcikák szinte súlytalanok, tömegük 11 gramm, és egy 10 mm-es vezető biztosítja bennük a hangélményt. A tartó egyben töltő is, ebbe dughatjuk bele a pálcikás kivitelű fülhallgatók szárait. A kavics alakú tartó alja szerencsére egyenes, így az asztalra rakva nem gurul el. Három színben kapható, fekete, fehér és piros, mi a fehér verziót teszteltük.Használatba vételéhez a telefonunkon aktiválnunk kell a Bluetooth kapcsolatot, és rákeresve az eszközre azonnal párosodik is. Másik megoldás, hogy a tartó oldalán megbújó aprócska funkciógombbal aktiválhatjuk az eszközt, illetve resetelhetjük az összeköttetést. A 4i Bluetooth 5.2-es kapcsolatot használ, ami által késleltetése a cég közlése szerint mindössze 186 ms. Mi ebből annyit veszünk észre, hogy egy zene lejátszásának elindításakor azonnal megszólal a hang. A mobiltelefonunkon túl több egyéb eszközzel párosítható, melyek között tetszés szerint válogathatunk, és nem kell ezeket minden alkalommal újracsatlakoztatni.

A pálcikák vége nagyon ergonomikus, a három különböző nagyságú dugasszal tényleg bármilyen fejmérethez ajánlható. Hosszú távon is kényelmes, és intenzív edzés, sprintelés közben sem esik ki. Nem vízálló, de ez csak azt jelenti, hogy úszásra nem ajánlja a gyártó, viszont az esőben futás vagy az intenzív izzadás nem probléma.

Az összes okostelefonnal használható, az Android rendszer mellett iOS és Windows készülékekkel is kompatibilis. Elődeihez hasonlóan mobileszközökön a Huawei AI Life alkalmazással működik együtt. Az app egyszerű, nincs benne hangszínszabályzó vagy egyéb zenei beállítás. Ki tudja jelezni a fejhallgatók és a tartó töltöttségét, és ebben választhatjuk meg a zajcsökkentés módját, illetve hogy a pálcikák érintésre mit tegyenek. Koppintással fogadhatunk vagy elutasíthatunk egy telefonhívást, megállíthatjuk vagy elindíthatjuk a lejátszást, illetve átléphetünk az előző vagy a következő számra. Hangerőt szabályozni nem lehet így, és fülünkből kivéve nem áll le automatikusan, csak az aktív zajszűrés kapcsol ki.

Hangminőség tekintetében nem lehet panaszunk, méretéhez képest kiválóan teljesít. Az énekes számok tiszták, a magasaknál nem érzékeltem torzítást. A basszusok persze közel sem ilyen szépek, de ez nem is elvárható ebben a kategóriában. Érezhetően a populáris stílusok kedvelőire van hangolva. Külön dicséretet érdemel az aktív zajszűrés, ami nagyon hatékonyan tompítja a külső zajokat. Ehhez a készülék a beépített mikrofonjain keresztül észleli a környező hangokat és fordított hanghullámokat generál azok csökkentése érdekében. De akkor sem kell kivenni a fülünkből, ha futás közben találkozunk valakivel, és beszélgetni akarunk, ilyenkor csak meg kell érintenünk a pálcikákat és máris kikapcsoltuk a zajszűrést.

Üzemideje bőven jó egész napos használathoz, gyári adat szerint az 55mAh 10 órára elég, ami tapasztalatom szerint nem túlzás, de ez nagyban függ az aktív zajszűrés használatától. Töltéshez a tartójába kell rakni, amiben szintén van egy 410 mAh-es akkumulátor. A pálcikák ki-be helyezése a fogás hiánya miatt némi tapasztalatot igényel, nem árt, ha száraz a kezünk. A tárolón a Huawei felirat melletti kis ledecske jelzi a töltöttségét és a kapcsolódást. Ezt USB-C kábellel köthetjük egy konnektorba dugott töltőre – ez utóbbit a mai trendnek megfelelően nem mellékelték. Egy 5 Wattos töltő 10 perc alatt 4 órára elég kakaót biztosít, egy óra alatt pedig teljesen feltölthető a töltőtok.

A Freebud 4i-vel a Huawei a középkategóriát célozza, a 18-25 éves korosztálynak szánják, ára is ehhez igazodik: ajánlott ára Magyarországon 29 990 forint. Április elejétől lesz kapható, kezdetben csak fehér színben, majd a későbbiekben fekete, valamint májusban pirosban. Az április 8. és 18. között megvásárolt modellek
mellé ajándék Huawei Band 4e Active-ot ad a cég.

sg.hu/cikk.php?cid=144975

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
SG.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?