ápr 29, 2021
6 Views
0 0

Vészesen gyorsan olvadnak a gleccserek

Written by

A Föld mintegy 220 ezer gleccsere évi átlagban 267 milliárd tonna jeget veszített 2000 és 2019 között – derült ki az amerikai űrkutatási hivatal Terra nevű műholdja által készített, a titkosítás alól nemrég feloldott nagy felbontású felvételek elemzéséből. A Nature című tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint az olvadás gyorsul. Míg 2000 és 2004 között évi átlagban 227 milliárd tonna jég olvadt el a gleccsereken, addig 2015-től évente 298 milliárd tonnát veszítettek tömegükből a Föld hegyvidéki jégfolyamai.

A növekedés 71 milliárd tonna, azaz 31 százalék. A gleccserek olvadása évente 0,74 milliméterrel emelte meg a világtengerek szintjét, ezzel 21 százalékkal részesedve a szintemelkedésből. A világ csaknem összes gleccsere olvadóban van, még Tibetben is, amelynek klímája korábban stabilnak számított.

Néhány, bő csapadék által táplált izlandi és skandináviai jégmezőtől eltekintve az olvadás tempója mindenütt gyorsul – emelték ki a kutatók. Az olvadás által leginkább sújtott térségek közé tartozik Alaszka, Izland, az Alpok, a Pamir-hegység és a Himalája.

A nemzetközi csoport által végzett kutatás az eddigi legkiterjedtebb, és az első, amelyben háromdimenzós képalkotás segítségével mérték fel a Föld 220 ezer gleccserének tömegét. A korábbi hasonló tanulmányok a világ gleccsereinek csak kicsiny töredékét, legfeljebb tíz százalékát vizsgálták vagy a nagy hibaszázalékot tartalmazó gravitációs mérésekkel becsülték fel a gleccserek tömegét az űrből.

A most publikált vizsgálatból csak a Grönland és az Antarktisz állandó jégtakarójához kapcsolódó jégfolyamok maradtak ki. A kutatók a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe a gleccserolvadást, amely súlyos következményekkel járhat a környező térségekre nézve. A fontos vízforrást jelentő gleccserek elapadása hosszabb távon víz- és élelemhiányhoz vezethet közvetlen környezetükben – foglalta össze az MTI.

index.hu/techtud/2021/04/29/gleccser-globalis-felmelegedes-kutatas/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?