márc 29, 2021
5 Views
0 0

Venezuela kőolajat adna vakcináért cserébe

Written by

Venezuela kőolajat adna vakcináért cserébe

Koronavírus elleni oltóanyagokért cserébe kőolajat ajánl Nicolás Maduro venezuelai elnök egy hétfői közlemény szerint.

“Venezuelának vannak tankhajói, vannak vásárlói, akik megveszik tőle a kőolajat, és most olajkitermelésének egy részét azért cserébe ajánlja fel, hogy megszerezhesse azt a vakcinamennyiséget, amelyre az országnak szüksége van” – közölte Maduro, de a tervről konkrét részleteket nem árult el.

Venezuela a devizahiány és az amerikai szankciók miatt élelmiszereket, gyógyszereket és más alapvető dolgokat is alig tud importálni. Még a benzin is hiánycikknek számít a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országában.

A csereügyleten kívül Maduro szerint Venezuela csak egy úton juthatna hozzá koronavírus elleni vakcinákhoz: ha az Egyesült Államok és az európai bankok felszabadítanák a venezuelai kormány elleni szankciók jegyében befagyasztott pénzügyi eszközöket, amelyekkel azután fizetni tudnának a COVAX-kezdeményezés keretében érkező oltóanyagokért.

Az AstraZeneca gyógyszercég által – a COVAX-programon keresztül – felajánlott vakcinaszállítmányt ugyanakkor Venezuela korábban elutasította.

A dél-amerikai országban a hivatalos adatok szerint 156 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, és több mint 1500 halálesetről tudnak.

Új gyártási helyet engedélyeztek az AstraZeneca vakcinája számára

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210329-venezuela-koolajat-adna-vakcinaert-cserebe

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?