márc 29, 2021
4 Views
0 0

Vége a szuezi válságnak, kiszabadították az óriáshajót

Written by

Sikeresen kiszabadították a Szuezi-csatornát eltorlaszoló konténerhajót, így csaknem egy hét után szabad lehet az út a hajók számára és megszűnhet a torlódás a hajózási útvonalon − adta hírül a BBC.

Az Ever Given március 24-én fordult keresztbe és futott zátonyra.  A 400 méter hosszú, 59 méter széles hajó mögött hatalmas torlódás alakult ki. Ez a legnagyobb hajó, ami valaha zátonyra futott a csatornában.

A világkereskedelmileg fontos átjáró eltorlaszoló hajó napi szinten 9,6 milliárd dollár értékű árut tartóztatott fel. A szállítmányok jelentős késését és ezzel az ellátási láncok sérülését okozta világszerte. 

A hajó kiszabadítását nehezítette az erős szél és az árapály is. Később a dagály miatt akadtak el a munkálatok, ami miatt ismét medret kellett ásni, hogy végleg kiszabadítsák a hajóóriást. A munkálatokat a kotrógépeken kívül vontatóhajók és daruk is segítették. Ha nem sikerült volna kiszabadítani a hajót, több száz konténert kellett volna lepakolni a fedélzetről a sikeres mentés érdekében. 

index.hu/kulfold/2021/03/29/szuezi-csatorna-ever-given-hajozas-zatonyra-futas-gazdasag/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?