máj 31, 2021
13 Views
0 0

Vége a bértámogatásnak: elég volt a segítség?

Written by

Vége a bértámogatásnak: elég volt a segítség?

Júniustól megszűnik a bértámogatás, de továbbra is igényelhető a kamatmentes újraindítási kölcsön – jelentette be Tállai András államtitkár. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az ATV Híradójának azt mondta: arra számítottak, hogy a nyitás után még két-három hónapig megmarad a támogatás, hiszen például a fővárosi szállodák még mindig nagy bajban vannak. A gazdasági elemző szerint a bértámogatás eredményes volt, de gyümölcsözőbb lett volna, ha szélesebb körben kiterjeszti a kormány.

„Készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz” – hangzott el Orbán Viktortól korábban, ám ez a bértámogatás, illetve az adómentesség június elsejével azonban megszűnik. Ezt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára jelentette be.

A bértámogatás közel 171 ezer munkahelyet érintett. Köztük van Földvári Dániel tulajdonos második kerületi étterme is, aki azt mondta: segítség volt nekik a támogatás, de a kiszámíthatatlanság miatt többen elhagyták a pályát.

„Kis segítség volt, tehát nem ezen fog múlni a túlélésünk, de természetesen azért jól jött volna, ha ez egy picit még tovább működhet” – mondta híradónknak Földvári.

A kormány bejelentése szerint számos intézkedés viszont marad, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre, és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat, a lakosságot és a vállalkozásokat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy gondolja, a gyorskölcsön nem fog akkora segítséget adni a szektornak, mint a bértámogatás. Flesch Tamás szerint ezt a legtöbb vállalkozás nem is meri majd felvenni.

„Szerettük volna, hogyha nyitás után legalább még egy-két-három hónapig megmarad a támogatás. Úgy tűnik, hogy ezt nem sikerült elérni a szektornak, úgyhogy ilyen szempontból ez nem túl előnyös, főleg Budapestet nézve. Nem tudjuk, mikor lehet itt a szállodáknak megélni támogatás nélkül. Az egyetlen remény a Foci Eb-re érkező vendégek”

 – vélekedik Flesch.

A Portfolio elemzője, Hornyák József úgy fogalmazott: a bértámogatás sok vállalatnak segített, de szerinte még több munkahelyet meg lehetett volna védeni, ha a támogatást szélesebb körben kiterjesztik.

A minisztérium híradónk megkeresésére azt írta: tavaly június óta százezerrel csökkent az álláskeresők száma. A bértámogatás után több tízezren kerülhetnek vissza a munkaerőpiacra. Június elsejétől ugyanis minden, legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresőt alkalmazó foglalkoztató hat hónapon keresztül havi akár 100 ezer forinthoz is juthat új munkavállalója után.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210530-vege-a-bertamogatasnak-eleg-volt-a-segitseg

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?