ápr 7, 2021
4 Views
0 0

Védettséggel étterembe, szállodába? Megosztottak a magyarok a kamara javaslatával kapcsolatban

Written by

A TÁRKI a turisztikai tanácsadó cég megbízásából  olyan magyar embereket kérdezett meg reprezentatív kutatásában, akik az elmúlt 2 évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson. A kutatásból kiderül, hogy mit gondolnak a magyarok a védettségi igazolással járó előnyökkel kapcsolatban. A válaszokból egyértelműen látszik: a magyar társadalom megosztott a kérdésben.

A megkérdezettek több, mint harmada (34,2%) a koronavírus-járvány időszakában úgy döntött, hogy nem utazik. A döntés elsődleges oka a járvány miatt bevezetett utazási korlátozás volt, vagyis a válaszadók szerettek volna utazni, de ez nem volt lehetséges. 29,4% a járványtól való félelem és nem az utazási korlátozások miatt nem utazott, további 18% pénzügyi megfontolásból, 3,6% pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett.

Tárki

Azzal, hogy csak védettségi igazolással lehessen belföldi szállodákba menni a válaszadók 41,2 százaléka értett egyet. A válaszadók 41%-a nem ért egyet a kérdéssel, 17,9%-uk bizonytalan.

Tárki

Az éttermekkel kapcsolatban a megosztottság szinte azonos, enyhén az elutasítók felé tolódik a kérdéskör.

Némiképp egységesebb álláspont alakul ki az éjszakai kijárási korlátozásokra vonatkozóan.

Az esti kijárási korlátozások alóli mentesülést már elutasítja a többség (51,4%).

A külföldről érkező utazóktól azonban megkövetelnék a védettségi igazolást. Az erre vonatkozó kérdésre 55,3 százaléknyian válaszoltak egyetértéssel.

A turisztikai tanácsadó cég igazgatója, Belán Miklós szerint az oltottság növekedésével a magyarok hozzáállása is változni fog.

Minél többen lesznek beoltva, annál többen fogják azt nyilatkozni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők számára oldják fel a korlátozásokat. Fontos megfelelő motivációs eszközöket biztosítani az oltási kedv növelésére, erre biztosan hatékony módszer, ha bizonyos előnyökkel jár a védettségi igazolás.

Növeli az oltottsági kedvet, ha előnyökkel jár a védettségi igazolás

Csak védettségi igazolással lehessen étterembe vagy szállodába menni? A kutatás rámutat arra is, hogy amennyiben a külföldre utazás feltétele a Covid védőoltás beadatása és az ezzel kapcsolatos védettségi igazolás megléte lenne, az a megkérdezettek 20,7 százalékánál növelné annak valószínűségét, hogy beoltatnák magukat, míg 46,4 százalékuk ettől függetlenül is beoltatná magát, azonban 28,0% ebben az esetben sem kérné az oltást. Belán Miklós szerint a védettségi igazoláshoz kötött utazási vagy éttermi lehetőségek ugyan növelnék az oltási kedvet, de óvatosan kell bánni a koronavírus által leginkább sújtott iparággal.

Amennyiben védettségi igazoláshoz kötött szolgáltatással korábban és lazább feltételek mellett nyithatnak újra a vendéglátó és szálláshelyszolgáltató vállalatok, az intézkedés mindenki számára pozitív lenne. Ha ezen múlik, hogy akár már heteken belül újra nyithassanak, akkor az valóban a gazdaság hatékony újraindítását jelentené. Ugyanakkor óvatosan kell bánni az intézkedéssel, ugyanis több millió beoltatlan magyar utazó eltiltása a vendéglátástól és utazástól egy hosszabb időszakon keresztül újabb érvágást jelentene a teljes iparágnak, ami komoly következményekkel járna. Meg kell találni a módját az oltási kedv növelésének, de az elmúlt egy év legnagyobb gazdasági kárait elszenvedő iparág ezt már nagyon nehezen bírná el.

24.hu/fn/gazdasag/2021/04/07/vedettseggel-etterembe-szallodaba-kamara-elutasitas/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?