márc 30, 2021
8 Views
0 0

Vb-selejtező: 22 NB I-es labdarúgó lépett pályára

Written by

Magyarországról is lehet válogatni: a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatának második fordulójában kétcsapatnyi, az NB I-ben szereplő futballista lépett pályára.

A Ferencváros támadója, Myrto Uzuni (fehérben) azért küzd, hogy Albánia kijusson a katari vb-re (Fotó: Imago Images)


Hirdetés

Még hogy a magyar élvonal nem készít fel a nemzetközi szintre?!

Az európai válogatottak világbajnoki selejtezősorozatának második játéknapján 22 olyan futballista lépett pályára, aki Magyarországon játszik. Jó, nem Portugália, Németország vagy Horvátország szövetségi kapitánya válogatott az NB I-ből, de két csapatot így is össze lehet rakni azokból a labdarúgókból, akik vasárnap vagy hétfőn címeres mezt húzhattak.

Marco Rossi rendületlenül bízik a „hazai felhozatalban”, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2020. november 18-án, a törökök elleni Nemzetek Ligája-meccsen ugyanúgy kilenc NB I-es futballistát vetett be, mint 2021. március 28-án. A végeredmény őt igazolja: Törökországot 2–0-ra, San Marinót 3–0-ra verték meg Nikolics Nemanjáék. A két meccs között játszottak egy kalapemelést érdemlő döntetlent (3–3) a Bundesligában, a Serie A-ban és a Premier League-ben edződő klasszisokat soraiban tudó Lengyelországgal – azon a találkozón öt NB I-es labdarúgó jutott szóhoz. San Marinóban egy híján tíz: Dibusz Dénes, Botka Endre, Loic Nego, Cseri Tamás, Sigér Dávid és Gazdag Dániel kezdőként, Nikolics Nemanja, Varga Roland és az újoncként beszálló Géresi Krisztián csereként.

Mindeközben más válogatottak szintén felvonultattak magyarországi légiósokat, Grúzia például mindjárt hármat is. A grúzok szövetségi kapitánya, Willy Sagnol a Ferencváros védőjével, Lasa Dvalival és a Mol Fehérvár csatárával, Budu Zivzivadzével kezdőként számolt Spanyolország ellen (1–2), míg az Újpest támadója, Giorgi Beridze a 71. percben állt be.

Kevésbé fájhatott a vereség az FTC támadójának, Myrto Uzuninak és a Diósgyőr hátvédjének, Hysen Memollának, hiszen Albánia a csoportfavorit Angliától kapott ki 2–0-ra. Marco Rossi honfitársa, Edoardo Reja végig a pályán hagyta Uzunit, Memollát egyórányi játék után lecserélte. Utóbbi kapcsán érdemes hozzátenni, hogy klubjában legutóbb 2020. december 19-én volt kezdő bajnoki mérkőzésen, azóta csak február 3-án, a Puskás Akadémia ellen jutott neki 37 perc, de a jelek szerint a válogatottban így is élvezi a bizalmat.

MEGHÍVÓK A TÁVOLBÓL

Afrikából és Ázsiából is érkezett meghívó magyar klubokhoz. A Vidi védője, Stopira azért küzd, hogy a Zöld-foki-szigetek kijusson az Afrikai Nemzetek Kupájára, ehhez elég egy pontot szerezni kedden Mozambikban. Tunézia már kivívta a részvételt, így Aissa Laidouni is készülhet a tornára – az FTC középpályása március 25-én a Líbia elleni 5–2-es győzelem alkalmával öltötte magára először a nemzeti dresszt, ma már kétszeres válogatottnak vallhatja magát. Ganbold Ganbajar eddig „csak” azzal büszkélkedhetett, hogy ő az első hivatásos mongol labdarúgó Magyarországon, de március 25. óta már ő is válogatott futballistának tekinthető: a PAFC középpályása a Tádzsikisztán elleni vb-selejtezőn (0–3) mutatkozott be.

Csakúgy, mint Viszar Muszliu és Kire Risztevszki. A fehérvári és az újpesti bekk alapembernek számít Észak-Macedónia válogatottjában, a Liechtenstein elleni gálának (5–0) is részesei voltak. Valamelyik este akár egy „Ki tud többet az NB I-ről?” vetélkedőt is tarthatnának az edzőtáborban, mivel Igor Angelovszki kiválasztottjai közül korábban Boban Nikolov, Sztefan Szpirovszki és Enisz Bardi is futballozott Magyarországon.

Az MTK-erősítő Milan Mijatovics manapság is itt játszik, jóllehet ezeket a napokat hazája válogatottjánál tölti, szombaton Gibraltár ellen védett. Egy gólt ugyan kapott, társai viszont négyet szereztek, így Montenegró két mérkőzésen hat pontot szerezve várhatja a kedd esti, Norvégia elleni podgoricai csatát. A vendégek küldöttségében minden bizonnyal a válogatottban március 24-én, Gibraltár ellen bemutatkozó Tokmac Nguen is helyet kap, igaz, a Ferencváros támadója a Törökországtól szombaton elszenvedett 3–0-s vereséget csak a lelátóról kínlódhatta végig. A Mezőkövesd csatára, Antonio Vutov még vár arra, hogy debütáljon a bolgár válogatottban, ámbár a kispadig már eljutott, sőt, a jegyzőkönyv tanúsága szerint az Olaszország elleni mérkőzésen (0–2) egy sárga lapot is kapott reklamálásért…

Visszatérve azokra, akik a gyepen igyekeztek maradandót alkotni: egy hónappal azután, hogy az örökrangadón volt kénytelen megelégedni a döntetlennel, most az Ukrajna–Finnország vb-selejtezőt követően könyvelhetett el – csapatával együtt – egy-egy pontot Olekszandr Zubkov és Nikolai Alho. Az FTC szélsője már nem volt a pályán, amikor a két gól esett, az ukránok a 80. percben szereztek vezetést, a finnek kilenc perc múltán egyenlítettek – a 17. percben becserélt MTK-védő nagy örömére.

A kilencven percen át foglalkoztatott Róbert Makot aligha tette boldoggá a Málta elleni 2–2, az FTC középpályása is kapott hideget-meleget a sajtótól és a szurkolóktól. Lirim Kastratinak nem kellett magyarázkodnia, Koszovónak senki sem róhatta fel, hogy 3–0-ra kikapott Svédországtól, a végeredmény már kialakult, amikor az Újpest FC labdarúgója beállt a 71. percben.

S ha már ők játszottak, játsszunk mi is. Összeraktunk két csapatot a második fordulóban pályára küldött NB I-es labdarúgókból, a kilenc magyar játékost kiegészítettük két légióssal – hogy Botka Endrének könnyebb dolga legyen, két klubtársát tettük mellé. Így állt össze a Dibusz – Botka, Blazic, Dvali – Nego, Cseri, Sigér, Gazdag, Varga R. – Nikolics, Géresi, illetve a Mijatovics – Alho, Muszliu, Risztevszki – Zubkov, Kastrati, Memolla, Mak – Beridze, Ziv­zivadze, Uzuni alkotta tizenegy.

Hogy ki nyerne?

A magyar futball…

www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/vb-selejtezo-22-nb-i-es-labdarugo-lepett-palyara-2818055

Komment írása

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?