nov 20, 2020
7 Views
0 0

Varsó bízik benne, hogy meg lehet állapodni az Európai Unióval

Written by

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója számolt be Krzysztof Szczerski lengyel elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár pénteki nyilatkozatáról.

Lengyelország azt reméli, hogy folytatódik a kompromisszum keresése a hétéves uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében

– mondta az államtitkár, egyben hozzátette, hogy a soros német uniós elnökségnek el kellene ismernie a vétó létjogosultságát.

Szczerski az uniós tagállamok vezetőinek csütörtök esti videókonferenciájára reagált a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak.

A kabinetfőnök szerint

az uniós költségvetési csomagról szóló tárgyalások jelenleg nagyon érzékeny fázisba érkeztek.

A politikus a lengyel kormány munkája „első jó gyümölcsének” nevezte, hogy mindenki a tárgyalások éjszakai újranyitásáról beszél, és senki sem próbálja ráerőszakolni a többiekre a saját álláspontját.

Szczerski egyebek között arra utalhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke az uniós értekezlet után kijelentette: 

a legtöbb tagállam elégedett a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megoldással, mivel azonban néhányan nem támogatják, az ET továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres.

Krzysztof Szczerski

Krzysztof Szczerski

Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images Hungary

A lengyel államtitkár úgy vélekedett:

A német soros uniós elnökségnek el kellene ismerni a vétó érvét, taktikája a kompromisszumkeresés kell legyen a tárgyalások következő szakaszában.

Emlékeztetett, hogy a költségvetési vita első szakaszában Hollandia is kilátásba helyezte a vétót.

A kabinetfőnök kifogásolta, hogy az Európai Unióban a jogállamiságot nem jogi, hanem politikai értelemben fogják fel. 

Ez az oka a jelenlegi helyzetnek, ami elfogadhatatlan

– mondta. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság elengedhetetlen eleme a jogbiztonság.

Ha valamiért megbüntetnek, tudnunk kell, miért és milyen alapon. Ez pedig nincs meg, mert a brüsszeli érdekek és politikusok néhány éve elrontották az európai jogot

– jelentette ki Szczerski.

Mateusz Morawiecki kormányfő pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: Európa akkor nagy, ha a nemzetek Európája marad, felidézve ezzel a korábbi években még nyitott kérdésként kezelt vitát, hogy egy központosított, föderatív szuperállam, vagy a lazábban szervezett nemzetek Európája jön-e létre.

Az EU értéke az államok jogegyenlőségén, az alapszerződések betartásán, nem pedig az alapszerződéseket megkerülő rendelkezéseken alapul, ezért nem lehet kettős mércék, egyenlők és egyenlőbbek uniója

– hangsúlyozta Morawiecki.

index.hu/kulfold/2020/11/20/varso_kompromisszumot_remel_eu_tamogatasok_es_a_jogallamisag_kerdeseben/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?