máj 11, 2021
23 Views
0 0

Varga Mihály: Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések

Written by

A kormány jövőre két százalékkal csökkenti a munkabér adóterheit, illetve egyszerűsödik és olcsóbb lesz az átalányadózás. Megszüntetik a kockázatitőke-alapkezelők és a tőzsdék különadóját, és kedvezőbbé válik az energiaellátók társasági adózása is. Továbbá 15 százalékra csökkentik a kriptodevizákból származó jövedelmek adóterhét – írja a Portfolio.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2021. május 11-énFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Mindezeket Varga Mihály ma Facebookon, egy videóban jelentette be. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek.

A javaslat leglényegesebb pontjai a következők.

  • Csökkentik a munkabérek adóterheit: 2022 júliusától a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra mérséklődik, és a szakképzési hozzájárulás a kedvezmények fenntartása mellett beépül az adóba. A munkát terhelő adók mértéke ezzel 2 százalékkal csökken, valamint tovább egyszerűsödik az adórendszer. Így évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.
  • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás. A jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenység esetén az ötvenszereséig lesz választható. Az így adózó vállalkozónak az éves minimálbér felééig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, valamint élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is. Ez az intézkedés 70 ezer vállalkozónak jelenthet könnyebbséget.
  • Azzal támogatják a gazdaság újraindításában aktívan részt vevő kockázatitőke-alapkezelőket és a tőzsdéket, hogy a jövő évtől mentesülnek a különadó alól.
  • A rezsicsökkentés fenntartása érdekében az energiaellátók a következő öt adóévben levonhatják a veszteségüket az adózás előtti eredményükből.
  • A kormány kifehérítené a kriptodevizákból származó jövedelmeket: a 30,5 százalékos adóteher 15 százalékra mérséklődne. Ez több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

Varga Mihály egyébként tegnap a 2022-es költségvetést ért kritikákkal kapcsolatban arról beszélt, hogy Matolcsyék nem értik, hogyan kell kanyarban előzni

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/05/11/varga-mihaly-jovore-is-folytatodnak-az-adocsokkentesek-es-adoegyszerusitesek

Komment írása

Article Categories:
444 · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?