márc 31, 2021
7 Views
0 0

Varga Mihály: gyorsan talpra állhat a magyar gazdaság

Written by

Varga Mihály: gyorsan talpra állhat a magyar gazdaság

Az idei második negyedévtől stabil növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, amely így rendkívül gyorsan jöhet ki a koronavírus-válságból, idén 4, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó ütemben bővülhet – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály: gyorsan talpra állhat a magyar gazdaság

A gazdasági napilap szerdai számában megjelent interjú szerint a május 4-én a parlament elé kerülő költségvetési törvények újra csökkenő hiánypályával számolnak. A jövő évi büdzsével párhuzamosan módosítják az idei költségvetést is, amely a tervek szerint 7,5 százalékos hiánnyal zár majd, az adósságszint pedig év végére újra 80 százalék alá csökkenhet – miközben az Európai Unióban tavaly száz százalék fölé emelkedett – mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a hiány szintjénél fontosabbnak érzik hogy az adósságszint ne növekedjen az idén. Céljuk a fiskális politikában, hogy úgy biztosítsák a kormány járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedéseinek költségvetési forrásait, hogy közben az adósságszint csökkenjen. A befektetők számára fontos mutató, hogy a járvány csillapodásával mikor és hogyan tér vissza a fiskális politika a normalitásokhoz.

Azzal, hogy Európában Magyarország éllovas az átoltottságban, és látótávolságon belül van a gazdaság újranyitásának lehetősége, meglepetésszerűen gyors lehet a magyar gazdaság visszaállása a növekedési tartományba. Mint mondta, meglepő számokat várnak a második fél évben. A mostani számításaik arról szólnak, hogy a növekedés az év egészében 4-5 százalék között lehet.

Amikor a jövő hónap végén leadják a konvergenciaprogramot, és elkészítik a 2021-es költségvetés módosítását, valamint előkészítik a 2022-es költségvetési törvényjavaslatot, ezekben a dokumentumokban már 4-5 százalék közötti növekedést jeleznek idénre. Ennek megvalósulása visszaigazolhatja majd, hogy a magyar gazdaságpolitika jól reagált a válságra, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek ezt a gyors visszarendeződést megalapozták.

Pénzügykutató: nem jól kezelte a járvány miatti gazdasági válságot a kormány

 atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210331-varga-mihaly-gyorsan-talpra-allhat-a-magyar-gazdasag

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?