jún 3, 2021
18 Views
0 0

Varga Judit szerint „teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő” az EB döntése a Sargentini-jelentés kapcsán

Written by

Varga Judit szerint „teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő” az EB döntése a Sargentini-jelentés kapcsán

Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét. A döntés értelmében az Európai Parlament jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat a szavazatszámlálásnál. Varga Judit, igazságügyi miniszter szerint a Bíróság döntése „teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: elutasította az Európai Bíróság a magyar kormány keresetét a Sargentini-jelentés kapcsán. A döntés értelmében az Európai Parlament jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat a szavazatszámlálásnál.

Varga Judit, igazságügyi miniszter szerint a Bíróság döntése „teljes mértékben elfogadhatatlan és megdöbbentő”. „És még ilyenkor is rajtunk kérik számon a közös értékek és szabályok betartását? Ugyan már!” – fogalmaz Faceboook-bejegyzésében Varga Judit.

A miniszter nehezményezte, hogy a szavazatszámlálás során nem számították be a tartózkodó szavazatokat (nevezetesen 48 EP-képviselő szavazatát) a leadott voksok közé, holott a tartózkodás hallgatólagos egyet nem értést jelent. „Az uniós képviselők tudatos politikai akaratnyilvánítását és nem azt, hogy nem kívánnak részt venni egy szavazáson. Akkor ugyanis be sem mennek szavazni” – magyarázza Varga Judit, aki szerint a „szavazatszámítás szabálytalan módja így a képviselői szabad mandátum elvét is sértette, hiszen akaratukkal ellentétben »járultak hozzá« egy határozat sikeréhez”. „Sargentiniék érdeke azonban azt diktálta, hogy az EP figyelmen kívül hagyja ezeket a szavazatokat” – vélekedik a miniszter.

Varga Judit ezen felül „érdekesnek” és „ellentmondásosnak” tartja azt is, hogy „a bírósági ítéletre egy ilyen egyszerű eljárásjogi kérdésben majdnem három évet kellett várni, miközben egy másik ügyben, a jogállamisági kondicionalitás rendelet rendkívül bonyolult kérdésében, maga az EP követeli a Bíróság döntéshozatali folyamatának gyorsítását”.

A miniszter hangsúlyozza: a Bíróság mai döntése semmilyen módon nem jelenti a Sargentini-jelentésben foglaltak tartalmi megerősítését. „A jelentés vádjait a Magyar Kormány számos alkalommal cáfolta már szakmai és elvi szinten is” – teszi hozzá.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210603-varga-judit-dontese-teljes-mertekben-elfogadhatatlan-es-megdobbento-az-eb-dontese-a-sargentini-jelentes-kapcsan

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?