nov 20, 2020
7 Views
0 0

Varga Judit: Dunja Mijatovic a tények alapján informálódjon

Written by

Varga Judit: Dunja Mijatovic a tények alapján informálódjon

Az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében arról ír, hogy a jelenleginél erősebb alkotmányos garanciákkal körülbástyázott intézményhez kerül az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos panaszok elbírálása. A posztot elsősorban Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának címezte, aki szerinte politikai szempontok által vezérelve,  valótlan információkra támaszkodva nyilvánít sommás véleményt a magyar jogszabály-tervezetekkel kapcsolatban.

Varga Judit azt írta, Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa politikai szempontok által vezérelve üzent a sajtón keresztül. A miniszter erre reagálva elsőként kiemelte, hogy az Országgyűlés és a parlamenti képviselők végzik a munkájukat, a jogszabály-tervezetekkel kapcsolatban érdemi viták zajlanak. Emellett Varga Judit kifejtette, a megfogalmazott vádakkal szemben az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) teljes jogkörével venné át az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A jogvédelem szintje egyáltalán nem csökken, például ezután is bírságolható lenne az a szerv, amelyik megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Varga Judit leszögezte, az intézményi megoldások kiválasztása minden állam szuverén joga, ennek minősítése nem tartozik az emberi jogi biztos feladatkörébe. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alapvető Jogok Biztosa, az EBH-val ellentétben, az alaptörvényben nevesített alkotmányos intézmény. Az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés választja. Az egyenlő bánásmód hatékony érvényesítésével kapcsolatos uniós kötelezettségeinknek az új intézményi megoldás maradéktalanul megfelel. Mindezek nyomán Varga Judit arra kérte az Európa Tanács emberi jogi biztosát, hogy a tények alapján informálódjon, ne pedig valótlan információkra támaszkodva nyilvánítson sommás véleményt.

Forrás: Facebook; Fotó: PestiSrácok/Horváth Péter Gyula

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/varga-judit-dunja-mijatovic-a-tenyek-alapjan-informalodjon/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?