jún 9, 2021
8 Views
0 0

Van még hova fejlődnie a Vatikánnak a pénzmosás elleni küzdelemben

Written by

Jó eredményeket ért el a Vatikán a pénzmosás elleni küzdelemben, ugyanakkor igazságszolgáltatási rendszere nem elég felkészült a pénzügyi bűncselekmények kezelésére – olvasható az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) által szerdán közzétett jelentésben.

A negyvenhét tagállamot tömörítő szervezet szakértői azt ajánlják, hogy a szentszék alkalmazzon több olyan ügyészt, aki jártas az összetett pénzügyi bűncselekmények kezelésében, és erősítse meg a pénzügyi nyomozati egységét. A jelentés arra is rámutattak, hogy kellő számú alkalmazott hiányában az igazságügyi eljárások évekig is elhúzódhatnak a Vatikánban.

A vatikáni bíróság idén januárban ítélte el közel kilenc évnyi börtönbüntetésre Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét és ügyvédjét, sikkasztás és pénzmosás miatt. A per 2018 májusában kezdődött kétes ingatlanügyletek miatt, amelyek során eurómillióknak veszett nyoma. A Moneyval szerint a vatikáni igazságszolgáltatás által kiszabott büntetések ebben és más esetekben is „minimális súlyosságúak és nem eléggé elrettentő jellegűek voltak”.

A szakértők azt is megjegyzik, hogy a szentszék figyelmen kívül hagyta azt, hogy alkalmazottai visszaélnek hivatalukkal és a Vatikán pénzügyi rendszerével saját személyes haszonszerzésük érdekében.

A jelentés szerint szerint, a pápai államnak fokoznia kell alkalmazottjainak felügyeletét és alaposabban kiértékelni a munkatársaik által jelentett esetleges kockázatokat. Ezzel együtt ugyankkor dicsérik a vatikáni hatóságok erőfeszítéseit a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelem és az ezek elleni nemzetközi együttműködés területén.

(MTI)

24.hu/kulfold/2021/06/09/van-meg-hova-fejlodnie-a-vatikannak-a-penzmosas-elleni-kuzdelemben/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?