ápr 12, 2021
6 Views
0 0

Válsághelyzetben leveszik az áfát a védekezéshez szükséges árukról és szolgáltatásokról az EU-ban

Written by

Az Európai Bizottság javaslatot tett rá, hogy a válsághelyzetben mentesítsenek a forgalmi adó alól egyes termékeket és szolgáltatásokat. A javaslat a válságok, például természeti katasztrófák és népegészségügyi szükséghelyzetek kezelésére fordított uniós alapok hatékonyságának javítását célozza. Vagyis a jelenleg tomboló koronavírus-világjárványt követően is alkalmazhatók lesznek az áfamentességi szabályok, ha a jövőben hasonlóan fajsúlyos válságot kell kezelni.

Az új intézkedések lehetővé teszik, hogy áfamentesen importáljanak és vásároljanak olyan árukat és szolgáltatásokat, melyeket az EU-n belül egy veszélyhelyzetre való reagálás keretében osztanak majd szét. Az áfamentesség kórházakat, nemzeti egészségügyi vagy katasztrófaelhárítási hatóságokat, illetve katasztrófaelhárításban részt vevő magánvállalkozásokat is megillet.

A javasolt mentesség többek között laboratóriumi felszerelésekre, az egyéni védőeszközökre, például kesztyűkre, légzőmaszkokra, köpenyekre, fertőtlenítőszerekre és berendezésekre, emellett sátrakra, tábori ágyakra, ruházatra és élelmiszerekre, kutatási és mentőeszközökre, homokzsákokra, mentőmellényekre és felfújható csónakokra vonatkozna.

Kiterjedne továbbá a vegyi fenyegetések ellenszereire, a sugársérülések kezelésére alkalmas anyagokra, ellenmérgekre, jódtablettákra, vérkészítményekre vagy antitestekre, valamint a sugárzásmérő eszközökre.

index.hu/kulfold/2021/04/12/az-europai-bizottsag-javaslatot-tett-a-valsagkezelesre-szant-eszkozok-es-szolgaltatasok-afamentes-beszerzesere/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?