máj 27, 2021
24 Views
0 0

Választások: ki lesz a győztes 2022-ben?

Written by

Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet kutatási igazgatója és Szabó Andrea politológus, szociológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a 24.hu-n megjelent írásukban a pártok népszerűségét vizsgálták, és azt, hogy kiben látják a győzelmi potenciált a válaszadók.

A 2021. május eleji győzelmi esélyekkel kapcsolatban azt írják, 2021. április végén, május elején (a 2000 fős online reprezentatív kutatás adatfelvétele 2021. április 27. és május 4. között volt) rendkívül polarizált a magyar társadalom a 2022-es választási esélyeket firtató kérdés esetében – a felnőtt népesség egyharmada a hat pártból álló ellenzéki összefogás, 32 százalék viszont a Fidesz–KDNP pártszövetség győzelmét valószínűsíti.

A két nagy tömb közötti esélykülönbség szerintük statisztikai értelemben elhanyagolható. Különösen annak fényében, hogy a megkérdezettek 24 százaléka nem kívánt válaszolni a kérdésre, 11 százalék pedig nem tudta megnevezni az esélyest. 

Mint írják, a Fidesz–KDNP-szavazóinak 85 százaléka hisz a kormánypártok győzelmében, 14 százalék nem tud vagy nem akar erre a kérdésre válaszolni. Ebben a táborban az ellenzéki pártok összefogásának sikerét alig-alig valószínűsítik. 

A hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) támogatóinak 78 százaléka hisz a szövetség győzelmében, 7 százalékuk azonban úgy véli, hogy a Fidesz fogja megnyerni a 2022-es választást. Az ellenzéki tömb szavazóinak 15 százaléka nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy mely pártnak van esélye a választási győzelemre.

Az adatok azt jelzik, hogy a pártpreferenciájukat titkolók, és ténylegesen válaszolók között kétszer többen vannak az ellenzéki tábor győzelmi esélyeit feltételezők (14 százalék), mint a kormánypárti sikerre tippelők (7 százalék).

Egyéni győztesek

A cikk szerint az egyéni győztesek párthovatartozását tesztelve kiderül, hogy a megoszlások a teljes, választókorú népesség vonatkozásában nagyon hasonlóak, mint a listáknál: 1 százalékponttal nagyobb az ellenzéki tábor egyéni győzelmét várók aránya, de a nagyjából egyharmad-egyharmad arány 29, illetve 28 százalékra csökkent.

A Fidesz–KDNP-t támogató szavazók 69 százaléka vélelmezi pártja egyéni képviselőjelöltjének győzelmét, vagyis több mint háromtizedük vagy elbizonytalanodik, vagy egyenesen ellenzéki/független jelölt győzelmét valószínűsíti. 

Az ellenzéki szavazók 65 százaléka feltételezi az ellenzéki egyéni választókerületi sikerét, 13 százalékuk viszont a kormánypárti jelölt győzelmében hisz. Az ellenzéki pártoknak tehát még érdemes erősíteniük a tábor hitét az egyéni győzelemben.

Írnak arról is, hogy a fővárosban élők 43 százaléka feltételez ellenzéki egyéni képviselőjelölti győzelmet, míg egyötödük a kormánypárti jelölt győzelmében hisz. A vidéki városokban viszont már a fideszes egyéni jelöltek győzelmében hisznek inkább a megkérdezettek. Mintegy harmaduk tartja nagyobbnak a kormánypárti jelölt esélyét, szemben egynegyednyi válaszolóval, aki az ellenzék győzelmét várja. 

A községekből érkező válaszolóknál jóval kisebb a különbség a kormánypárti és az ellenzéki jelöltek győzelmi esélyét illetően. Bár két százalékponttal nagyobb a Fidesz–KDNP jelöltjének győzelmét feltétezők aránya, ez messze nem olyan mértékű különbség, mint amit a politikai elemzők a közbeszédben hangoztatnak.

Az elemzés szerint a Fidesz–KDNP tartalékai leginkább a kisebb városokban, a „lokális identitásokkal” rendelkezők körében mutathatók ki.

A szerzők szerint világos, hogy az ellenzék esélyességének percepciója még korántsem épült meg. Úgy véljik, hogy csak azért, mert előválasztás van, keddről szerdára nem nő az összellenzék támogatottsága, de a politikai közhangulat, az esélyesség percepciója igenis alakulhat.

atv.hu

www.atv.hu/belfold/20210527-valasztasok-ki-lesz-a-gyoztes-2022-ben

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?