jan 14, 2021
7 Views
0 0

Vakcinabotrány Csehországban: lemondott a közegészségügyi intézet vezetője

Written by

Lemondott tisztségéről csütörtökön Pavel Brezovsky, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, miután napvilágot láttak olyan értesülések, amelyek szerint az intézet koronavírus elleni oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és azok hozzátartozóit is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz – közölte a médiával Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

Andrej Babis miniszterelnök az esetre reagálva úgy fogalmazott:

hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg.

A kormányfő teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a SZU vezetése által tanúsított magatartást.

A Seznam Zprávy nevű független cseh hírportál szerdán arról számolt be, hogy a SZU vezetése ezer adagot osztott ki a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából a SZU alkalmazottai és hozzátartozóik között.

A hírportál szerint a törvény értelmében a SZU alkalmazottai ugyan egészségügyi dolgozóknak minősülnek, de legtöbbjük nem tartozik a veszélyeztetett csoportokhoz.

Klára Doláková, a SZU szóvivője visszautasította az erről szóló információkat, de az egészségügyi miniszter ennek ellenére közölte: bekéreti Brezovsykt, hogy magyarázattal szolgáljon. Jan Blatny hangsúlyozta „semmiképpen sem lehetséges tolerálni olyan helyzetet”, amely során valaki jogosulatlanul hamarabb jut hozzá a vakcinához, mint az idősek és egészségügyi dolgozók egyértelmű kritériumok mentén tisztázott, elsőbbséget élvező csoportja.

 A cseh egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy délelőtt egyeztetett Brezovskyval.

Tisztában van azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet, és a mai nap folyamán lemondott

– közölte Jan Blatny.

Csehországban a SZU biztosítja azoknak a laboratóriumoknak a működését, amelyek a fertőzöttek mintáival dolgoznak, és a koronavírus újabb mutációját vizsgálják.

„Számos olyan alkalmazott van, aki valóban a (koronavírus elleni védőoltás szempontjából) elsőbbséget élvező csoportba tartozik, mivel fertőző anyaggal dolgoznak, de ez semmiképpen sem igazolhatja azt, ami történt a hírportál beszámolói szerint” – szögezte le a miniszter.

Olaszországban kedden ugyancsak egy ehhez hasonló botrány kezdett el kialakulni.

index.hu/kulfold/2021/01/14/vakcinabotrany_csehorszagban_lemondott_a_kozegeszsegugyi_intezet_vezetoje/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?