márc 4, 2021
14 Views
0 0

Vadmacskákat engedtek szabadon Magyarországon

Written by

Visszatért a természetbe három vadmacska, amelyeket múlt tavasszal, kölyökként találtak – írja a Fővárosi Állat- és Növénykertre hivatkozva az MTI. Az állatok tavaly kerültek be a városligeti intézmény Vadállatmentő Központjába, a kölykök vagy elárvultak, vagy elkeveredhettek az anyjuktól. A szakemberek felnevelték őket, illetve elvégezték a szükséges genetikai vizsgálatokat is, így a három élőlény múlt héten visszatérhetett a természetbe. Az állatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen engedték szabadon.

A három testvért, egy nőstényt és két hímet tavaly találták meg Miskolc mellett, Felsőzsolca és Szikszó között. Az állatok előbb a mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nap múlva átszállították őket a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába. Az elmúlt hónapokban felkészítették a példányokat arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek.

Ehhez különösen fontos, hogy az egyedek megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

A genetikai vizsgálatok azért lényegesek, mert a hazai vadmacska-állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is igazi vadmacskákról van-e szó. Az elemzések megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű egyedekre bukkantak.

Raimund Linke / Getty Images

Az állatokat február 26-án három különböző helyszínen engedték el: a nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, illetve a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak. A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését. Ez természetvédelmi szempontból igen hasznos.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett.

24.hu/tudomany/2021/03/04/vadmacskakat-engedtek-szabadon-magyarorszagon/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?