jún 5, 2021
6 Views
0 0

Vad-Magyarország – Barangolás az erdők mélyén: elszaporodtak az aranysakálok, jól érzik magukat a medvék

Written by

Pár évtizede még családok, fiatalok szabadon kirándultak, kempingeztek a magyar erdőkben, medvéről, farkasról csak a külföldi hírekben hallottunk. Ám az akkor még oly egzotikusnak tűnő ragadozók mára hétköznapjaink szereplőivé váltak.

(A legfrissebb hírek itt)

Nem túlzás azt állítani, hogy a hazai erdők, hegyoldalak vadállatok paradicsomává lett, barna medve flangál a turistaútvonalakon, farkasok néznek a kitelepített kamerákba, de a legnagyobb európai ragadozó macska, a hiúz is megmutatta magát, az aranysakált pedig egyenesen ritkítani kell.

(Ez is érdekelheti: Akcióban a vadállatbefogó: egy mogyoródi tóból kifogott aligátorteknős ártalmatlanításához riasztották Both Zoltánt – videó)

Hiúz

Európa legméretesebb nagymacskájáról van szó, hossza egy méter, magassága a 70 centi felett lehet, rendkívül izmos, 3-4 méteres ugrással képes áldozatára rátámadni. Áprilisban a Börzsöny egyik vadkamerája készített róla felvételeket. Szakemberek szerint idehaza 10-12 példány élhet. Szerencsére rendkívül visszahúzódó állat, kizárólag éjszaka mozog.

Farkas

Sok évtized után az 1980-as években jelent meg újra, Szlovákia, és Horvátország felől. Mára több tucatnyira becsülik számukat. Gyakorta falkába verődve vadásznak, és jó eséllyel szállnak szembe bármekkora őzzel, szarvassal, a hímek súlya elérheti a 80 kilót is. Emellett akár 70 kilométeres sebességgel is képes futni, és napi 200 kilométert is megtehet. Alig fél éve Fűzér határában sikerült egy öttagú falkát lencsevégre kapni. A Bükkben másfél éve nyolctagú falkát is megfigyeltek. Semmiképpen nem szabad kergetni, ha viszont követ minket, akkor köveket, botokat dobálva hátrálhatunk.

Farkas /Illusztráció: Pixabay

Farkas /Illusztráció: Pixabay

Barna medve

Termete tekintélyt parancsoló, magassága elérheti a két métert, akár hatszáz kilót is nyomhat. Vadászok szerint akár négy-öt medve is kóborolhat Észak-Magyarországon. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága igyekszik felkészíteni a kirándulókat: „Ne járjunk nesztelenül! Társaságban beszélgessünk! Egyedül járva használjunk zajkeltő eszközt: például csengőt vagy rádiót! Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni! Ne nézzünk a szemébe, távolodjunk, de ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk!”

Barna medve /Illusztráció: Pixabay

Barna medve /Illusztráció: Pixabay

Arany sakál

Dráva mentén a 80-as években jelent meg újra Magyarországon, ma közel tízezerre becsülik a számukat. Ilyenformán minden megyénkben felbukkanhat. A nagyobb példányok az egy méteres hosszt, és a 15 kilós súlyt is elérhetik.

Az elmúlt években aranysakálok meglehetősen elszaporodtak az országban.

Az elmúlt években aranysakálok meglehetősen elszaporodtak az országban.

Meglehetősen hangos állatot, üvöltésüket gyakorta lehet hallani, folyamatosan vadásszák, évente több tucat példányt ejtenek el. Keresi az ember társaságát, főként a kutyánk iránt érdeklődhet, viszont rájuk veszélyes és könnyen támadhat.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyarorszag-aranysakalok-medvek-farkasok/z9yw7wd

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?