okt 15, 2020
10 Views
0 0

Utánajártunk a jelenségnek: miért szakadnak el egymástól ennyire a nyugdíjak? – a szakértő válaszol

Written by

12 perce

nyugdíj megállapítás pénz szakértő

Szakértő válaszolt a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre /Fotó: RAS-archívum

Szakértő válaszolt a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre /Fotó: RAS-archívum

Kozák Dániel Kozák Dániel

újságíró

Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója válaszolt a Blikk kérdéseire.

Egyre jobban leszakadnak a régi nyugdíjak az újaktól. Miért kapnak több nyugdíjat azok, akik most mennek nyugdíjba?

Ez a nyugdíj-megállapítás módszertanából fakad. Mindig a nyugdíjmegállapítás évét megelőző év nemzetgazdasági nettó átlagkereseti szintjéhez igazítva állapítják meg a nyugdíj alapját képező számított nettó havi átlagkeresetet, úgy, hogy az 1988-tól évente meghatározott, nettósított éves kereseteket megszorozzák az adott évre meghatározott valorizációs szorzóval. Vagyis ha egy év alatt tíz százalékkal nőttek az átlagkeresetek, akkor a következő évben ennyivel nőnek a valorizációs szorzók is, ennyivel több lesz a nyugdíj alapjául szolgáló nettó életpálya átlagkereset. A nyugdíj összege ennek az átlagkeresetnek a szolgálati idő hosszától függő hányada lesz.

Mekkora különbségek alakultak ki az elmúlt években?

Döbbenetes különbségekről beszélhetünk: egy teljesen azonos életpálya esetén akár negyven százalékkal kevesebb nyugdíjat kap az, aki 2016-ban vonult nyugdíjba, mint aki 2020-ban. Ez a legméltánytalanabb eleme a nyugdíjrendszernek. A leszakadás pedig nem áll meg, jövőre akár tíz százalékkal több nyugdíjuk lehet azoknak, akik 2021-ben és nem idén vonulnak nyugdíjba.

(Ez is érdekelheti: Kiderült: a koronavírus-járvány a nyugdíjrendszereket is fenyegeti)

Mit tanácsol a leendő nyugdíjasoknak, illetve hogyan lehetne orvosolni a régi nyugdíjasok helyzetét?

Nagyon nem mindegy, hogy melyik évben vonulunk nyugdíjba. Ha valaki be is tölti a nyugdíjkorhatárt, ha teheti, várjon ki egy olyan évet, amikor az átlagkeresetek emelkedése jelentős volt, és az azt követő évben kérje a nyugdíját. A régi nyugdíjasok méltánytalan helyzetét pedig egy évente felülvizsgált, néhány százalékos korrekciós emelés orvosolhatná.

<!– #ad-bank360::before {content: ‘hirdetés’; display: block; font-size: 12px; text-align: center; line-height: 26px; color:#acacac}

AKÁR FÉLMILLIÓ FORINTOT IS SPÓROLHAT EGY MÁSFÉL MILLIÓS SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖN, HA JÓL VÁLASZT

A THM-plafon ellenére havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A Blikk és a Bank360 Személyi Kölcsön Kalkulátorával egyszerűen, mindössze pár kattintással összahasonlíthatja különböző bankok hiteleit. Ha 1 500 000 forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező ajánlat kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ezt a hitelkalkulátort használva akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is kalkulálhat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel,akkor ez a hitelkiváltó kalkulátor segíthet, ha pedig autóvásárláshoz keres kölcsönt, akkor kattintson ide az autóhitel kalkulátorért!

–>

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)
nyugdíj megállapítás pénz szakértő Blikk Talk Blikk Talk Podcast

www.blikk.hu/aktualis/politika/nyugdij-elteresek-szakerto-valaszol/zvdndef

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?