máj 28, 2021
17 Views
0 0

Ukrajna lezárja légterét a fehérorosz gépek előtt

Written by

Az ukrán kormány szombattól megtiltja Ukrajna légterének használatát a fehéroroszországi repülőgépek számára – közölte pénteken az infrastrukturális minisztérium sajtóosztálya az UNIAN hírügynökséggel.

Ez alapján – írja az MTI – fehérorosz repülőgépek nem szállhatnak le ukrán reptereken, és tranzitként sem használhatják Ukrajna légterét.

A kormány utasította a külügy- és az infrastrukturális minisztériumot, valamint az Ukraeroruh állami légi forgalmi vállalatot, hogy a döntésről tájékoztassák a fehérorosz felet.

Ezt megelőzően már Volodimir Zelenszkij elnök utasítására a kormány szerdától leállította a légi forgalmat Ukrajna és Fehéroroszország között, továbbá az ukrán légitársaságoknak megtiltotta a repülést Fehéroroszország légterében. “A Ryanair járatának minszki kényszerleszállításával kialakult helyzet sérti a nemzetközi polgári repülésről szóló egyezményt. Kormányunk döntése a járatok és az utasok biztonságának szavatolására irányul” – hangsúlyozta az akkori döntés bejelentésekor Denisz Smihal miniszterelnök.

Zelenszkij azután utasította erre a kormányt, hogy elemezték a Ryanair utasszállító gépével történt múlt vasárnapi esetet, amikor is a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva – egy MiG-29-es vadászgép részvételével – leszállásra kényszerítették Minszkben az ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, majd a gépen utazó Raman Prataszevicset, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét őrizetbe vették.

Fehéroroszország már kedden diplomáciai jegyzékben tiltakozott a kijevi külügyminisztériumnál amiatt, hogy Ukrajna egyoldalúan leállította a két ország közti légi forgalmat.

24.hu/kulfold/2021/05/28/ukrajna-feheroroszorszag-lezar-legter/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?