ápr 16, 2021
4 Views
0 0

Ukrajna kész négyoldalú béketárgyalásokra Oroszországgal

Written by

Zelenszkij szerint a tárgyalások lehetségesek, és Putyin tervbe vett találkozója Joe Biden amerikai elnökkel segíthet megoldani bizonyos ügyeket, de nem lehet lényegi vita ukrán képviselet nélkül. Az ukrán vezető francia és német kollégájával együtt közösen felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán határra és a Krímbe az elmúlt hetekben erősítésként küldött csapatait.

Egy berlini közlemény szerint a három politikus aggodalmát fejezte ki a katonai helyzetben beállt fejlemények miatt. “Azt kérték, hogy vonják vissza az orosz csapaterősítést, hogy el lehessen kerülni a helyzet eszkalációját” – hangzik a közlemény.

Macron és Merkel megerősítette hogy ragaszkodnak “Ukrajna függetlenségéhez, szuverenitásához és területi integritásához”.

A tárgyalásukról kiadott közlemény hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a minszki békeegyezményt, és folytatni kell az úgynevezett normandiai folyamatot, azaz Oroszország és Ukrajna párbeszédét Franciaország és Németország közvetítésével.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett arra, Kijev és Moszkva kölcsönösen egymás vádolja a határmenti összecsapásokért, amelyekben már több ezer vesztette életét.

Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?