ápr 28, 2021
4 Views
0 0

Ujhelyi: Orbán Viktor zsarolni próbálja az EU-t, túszként maga előtt tartva Magyarországot

Written by

Ujhelyi: Orbán Viktor zsarolni próbálja az EU-t, túszként maga előtt tartva Magyarországot

Az MSZP EP-képviselője szerint ahhoz, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv életbe léphessen mind a 27 tagállam parlamentjének ratifikálnia kell az uniós jogszabálymódosítást. Ujhelyi István úgy látja: a kormány szándékosan húzza az időt.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő úgy tudja, Orbán Viktor ismét próbálja zsarolni az Európai Uniót, túszként maga előtt tartva Magyarországot. Ahhoz ugyanis, hogy az a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv életbe léphessen az unió egészében, ahhoz mind a 27 tagállam parlamentjének ratifikálnia kell egy európai jogszabálymódosítást. „Tehát meg tudja akasztani az egész folyamatot egy „őrült miniszterelnök” csak azért, hogy olyan feltételeket szabhasson ki magának, hogy az unió ne tudja érvényesíteni a jogállamisági feltételeket” – fogalmazott Ujhelyi az ATV Start című műsorának vendégeként. A politikus szerint a magyar kormány ezért nem rakta még fel szavazásra a témát, holott a parlamenti vita már április 8-án megtörtént. Miközben minden nap számít, húzzák az időt, hogy az unió kénytelen legyen ellépni a jogállamisági feltételektől – vélekedett Ujhelyi.

„Ez egy életveszélyes játék, és mindannyian rámegyünk: mi a magyar társadalom is, és egész Európa is” – fogalmazott a politikus, aki szerint az is szokatlan, hogy a tárgyalások után Ursula Von der Leyen és Orbán Viktor nem tartott közös sajtótájékoztatót, de még közleményt sem adtak ki az egyeztetésről, külön-külön sem.

Ujhelyi egyébként úgy véli, a magyart terv a támogatások felhasználásról sem tartalmilag sem formailag nem felel meg a követelményeknek, azonban már csak két napja van a kormánynak, hogy benyújtsa a végleges dokumentumot, ami szerinte formai okokból egész biztosan nem fog megfelelni az elvárásoknak. A politikus rámutatott, hogy már az előző 432 oldalas verzió kapcsán – melyen fél éve dolgozik a kormány – sem történt „valódi egyeztetés”, így nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy két nap alatt az összes társadalmi partnerrel, az önkormányzati szövetségekkel, a szakszervezetekkel ezt végigtárgyalja a kormány. „Márpedig ez formailag kizáró ok” – hangsúlyozta Ujhelyi.

Az új terv beküldése után az uniónak 60 napja van átnézni és megállapítani, hogy megfelel-e a jogszabályoknak és az elvárásoknak.

Ujhelyi egyébként azért is bírálta a kormányt, hogy az uniós segítségből csak a 2500 milliárdos vissza nem térítendő támogatásra tart igényt, a 3300 milliárd eurós hitelre nem, vagyis így csak a lehetséges összeg 43 százalékához jut hozzá az ország. „Úgy néz ki, hogy eldobunk maguktól, 3400 milliárd forintot, csak azért, mert nem hajlandó Orbán Viktor a normális játékszabályok szerint felhasználni ezeket a pénzeket” – vélekedett Ujhelyi.

Orbán Viktor kevesebb mint a felét kéri az EU-tól a helyreállításra szánt pénznek

Közgazdász: A kormány szemszögéből racionális, hogy le akarnak mondani a hitelről

Később ugyancsak az ATV Start című műsorában Pogátsa Zoltán közgazdász elmondta: már régóta kritizálják ezt az uniós mechanizmust amiatt, hogy sokat késik. „A válság alapvetően tavaly indult, a pénzekre tavaly lett volna már szükség, most másfél évvel a válság kezdete után vagyunk, és még mindig nem vagyunk ott, hogy a pénzeket kifizessék” – mutatott rá a szakértő, aki szerint az év vége felé fognak elindulni ezek a pénzek, nem kis részben azért, mert a tagállamok még nem ratifikálták a jogszabálymódosítást.

Pogátsa szerint a kormány szemszögéből racionális, hogy le akarnak mondani a hitelről. Ugyanis két dolgot szeretnének elérni: gazdasági növekedést, valamint azt, hogy a megugrott GDP-arányos államadóság csökkenjen le egy elfogadható szintre – magyarázta a szakértő rámutatva, hogy az Orbáni gazdaságpolitikának 2010 óta sarokköve, hogy minél alacsonyabb államadósságot szeretne.

Pogátsa úgy látja, GDP-növekedés úgyis lesz (a bázishatás, valamint a felső középosztály meginduló költekezése, valamint a vissza nem térítendő támogatások miatt), viszont a Budapest-Belgrád vasútvonalra, a Paksra, valamint a Fudan Egyetemre felvett hitelek mellé még felveszünk egy uniós kölcsönt is, akkor az államadósság a célérték fölé fog emelkedni.

A közgazdász egyébként úgy véli, nem Magyarország lesz az egyetlen, aki veszi fel ezt a hitelt. De azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ha most nem is, de később mégis élni kíván majd a kormány a lehetőséggel.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210428-ujhelyi-orban-viktor-zsarolni-probalja-az-eu-t-tuszkent-maga-elott-tartva-magyarorszagot

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?