ápr 7, 2021
4 Views
0 0

Ujhelyi: az egészségügy leterheltsége miatt halnak meg ennyien nálunk

Written by

Ujhelyi: az egészségügy leterheltsége miatt halnak meg ennyien nálunk

Az MSZP EP-képviselője egy online sajtótájékoztatón foglalta össze, miért fontos a Európai Egészségügyi Unió létrehozása.

Ujhelyi István azzal kezdte, hogy szerinte a kormány szuverenitási kérdést csinál az egészségügyi ellátásból, ezért elutasító egy európai követelményrendszerrel szemben. A képviselő szerint mielőbb fel kell tárni az Európában uralkodó különbségeket az egészségügyön belül. Ujhelyi emlékeztette a követőit arra is, hogy az Európai Egészségügyi Unió az Európai Bizottság kiemelt feladatai közé tartozik. 

A minőségi ellátás és a minőségi munkakörülmények érdekében sok tagállamban át kell alakítani az ellátórendszereket – hangsúlyozta a politikus, és hozzátette, hogy míg Hollandiában majdnem kétszer annyian laknak, mint nálunk, tizedannyian halnak meg a koronavírus miatt. Belgiumban szintén hasonló a helyzet. „A betegek és a dolgozók is megérdemlik, hogy Magyarországon is magasabb minőségű egészségügyi szolgáltatás és intézményi struktúra legyen” – mondta. 

Az MSZP EP-képviselője az EMMI-hez fordult, hogy feltegye az Európai Egészségügyi Unióval kapcsolatos kérdéseit, illetve meg szerette volna tudni, hogy végrehajtanak-e egy úgynevezett ágazati stressz-tesztet, hogy feltárják az egészségügy gyenge pontjait. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkártól kapott válasz alapján nem találtak nyitott fülekre: „a magyar ellátórendszer ellenőrzése folyamatos” és bármilyen „uniós fellépés csak a tagállamok hatásköreinek tiszteletben tartásával valósulhat meg” – idézte Ujhelyi az államtitkárt. 

A politikus végül megjegyezte, hogy most az oltások beadás a legfontosabb, de a járványkezelés végén a kormánynak részt kell vennie a Európai Egészségügyi Unió megvalósításában. 

Koronavírus: minden eddiginél nagyobb nyomás van az egészségügyi dolgozókon

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210407-ujhelyi-az-egeszsegugy-leterheltsege-miatt-halnak-meg-ennyien-nalunk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?