márc 28, 2021
5 Views
0 0

Újabb szigorítások jöhetnek Franciaországban

Written by

Miközben az őszi hullám tetőzéséhez közelítenek a koronavírus-járvány kórházi mutatói Franciaországban és a szakemberek újabb korlátozásokat szorgalmaznak, Emmanuel Macron államfő egyelőre még nem szeretne a „harmadik utasnak” nevezett kormánystratégián változtatni, de nem zárt ki a közeljövőben újabb szigorításokat – írja az MTI. 

A brit fertőzőbb vírusvariáns okozta harmadik hullám elsősorban abban tér el az előző két járványhullámtól, hogy miután területileg nagyon különböző a fertőzöttség, a kórházak leterheltsége is megyénként változó, és az idősebbek egyre nagyobb arányú átoltottságának köszönhetően a halálozás kisebb mértékű. A súlyos betegek aránya viszont nagyobb és számuk napról napra nő. A kormányzat eddig inkább a helyi szintű korlátozásokkal és az oltási kampány gyorsításával akarta a brit variáns terjedését megfékezni, jóllehet egyre több szakember szerint elkerülhetetlenné vált az országos szintű szigorítás.

Még semmi nem dőlt el

– mondta Emmanuel Macron a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban, jelezve, hogy kész újabb szigorításokra. Ugyanakkor továbbra is helyes döntésnek tartja azt, hogy januárban nem hirdetett ki általános karantént, miután a harmadik hullám nem robbanásszerűen érkezett.  

A következő napokban megvizsgáljuk az eddigi korlátozó intézkedések hatásait, és ha szükséges, új rendelkezéseket hozunk

– hangsúlyozta az államfő, nem tagadva, hogy kritikussá vált a helyzet az országban. Azokon a területeken, ahol három héttel ezelőtt hétvégi karantén lépett életbe, mostanra a felére csökkent a fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya, országszerte viszont eközben nőttek a mutatók, és a napi új esetszám átlaga a héten már 36 ezer volt, ami 24 százalékos emelkedés az előző héthez képest. A pozitív tesztek aránya 8 százalék, a reprodukciós ráta pedig 1,18. Az eddigi intézkedések kiértékelésére, illetve az esetleges újabb korlátozások megvitatására szokás szerint a szerdai kormányülés előtt ül össze az egészségügyi védelmi tanács.

A kórházakban egyelőre kevesebb – mintegy 27 ezer – beteget ápolnak, mint az előző két hullám idején, de a súlyos betegek száma vasárnapra elérte az őszi hullám csúcspontját. Akkor 4903-an, jelenleg 4872-en vannak az intenzív osztályokon (az egy évvel ezelőtti első hullám tetőzésekor 7200-an voltak). Az elhunytak száma a járvány kezdete óta meghaladta a 94 ezret.

Az előző két lezáráshoz képest kevésbé szigorú karanténintézkedés jelenleg a száz megyéből 24-ben van érvényben, s a franciák 35 százalékát érinti. A kijárási korlátozás az egész országban este 7 óra és reggel 6 óra között van érvényben.

A következő napok küzdelme egyszerű. Pragmatizmus és a vírushoz alkalmazkodó válasz, olyan korlátozó intézkedésekkel, amelyekkel az egészségügyi dolgozókat és a veszélyeztetetteket védjük

– mondta Macron  az interjúban. A fővárosi régió 41 kórházának válságügyi igazgatója szerint „katasztrofális egészségügyi helyzet” alakult ki Párizsban, és fel kell arra is készülni, hogy az orvosoknak válogatniuk kell majd a betegek közül azért, hogy a lehető legtöbb életet mentsék meg. A Le Journal du dimanche hetilapban közétett írás aláírói szerint „már most tudható, hogy két héten belül a kapacitások betelnek”. Az országba eddig beérkezett 12 millió oltóanyagból eddig 7,75 millióan (11,5 százalék) kapták meg az első dózist, 2,65 millióan (4 százalék) pedig mindkét komponenst.

index.hu/kulfold/2021/03/28/koronavirus-a-vilagban-koronavirus-covid-19-franciaorszag-emmanuel-macron-jarvany-korlatozasok/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?