jún 5, 2021
26 Views
0 0

Újabb székelyudvarhelyi zászlóbírságot érvénytelenített a bíróság

Written by

A Székelyudvarhelyi Bíróság érvénytelenítette azt a jegyzőkönyvet, amellyel Hargita megye prefektusa megbírságolta Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét a 2018. október 23-ra kitűzött magyar nemzeti jelképek miatt.

Három hete a 2020. március 15-re kitűzött székelyudvarhelyi nemzeti jelképek miatt kirótt prefektusi bírságot érvénytelenítette ugyanez a bíróság.

Egyik ítélet sem jogerős, mindkettő ellen fellebbezést nyújthat be a kormány megbízottja.

A perben Székelyudvarhely polgármestere többek között azzal érvelt, hogy a jegyzőkönyvet aláíró prefektus személyesen nem járt a helyszínen, ezért törvénysértést sem állapíthatott meg.

A román kormány megbízottjai 2018 óta kezdték büntetni azokat a székelyföldi polgármestereket, akik településüket magyar zászlókkal, szalagokkal, kokárdákkal díszítik ki március 15-re vagy október 23-ra.

Az elöljárók valamennyi bírság érvénytelenítését kérték a bíróságtól, ám eddig csak részsikereket értek el. A perek nagyobb része folyamatban van – számolt be az MTI.

index.hu/kulfold/2021/06/05/szekelyudvarhelyi-birosag-zaszlo-kokarda-marcius-15-oktober-23-galfi-arpad-polgarmester-hargita-nemzeti-unnep/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?