márc 30, 2021
1 Views
0 0

Újabb országban szigorították meg az AstraZeneca használatát – Oltás után négy nappal jelentkezhet a veszélyes mellékhatás

Written by

– Az Európából érkező adatok szerint a vérrögképződés esélye a vakcina beadása után jóval nagyobb is lehet, mint eddig hittük. Nem egymillió oltásból egy, hanem százezerből egy alkalommal léphet fel ez a súlyos mellékhatás – idézte a Guardian a kanadai Nemzeti Immunizációs Tanácsadó Bizottság alelnökét.

Dr. Shelley Deeks hozzátette: Európában a legtöbb olyan beoltott, akinek a testében vérrög képződött, 55 év alatti nő volt. A halálozási arány 40 százalék között volt, ami azt jelenti, hogy ez a mellékhatás – ha fellép – igen veszélyesnek bizonyulhat.

(A legfrissebb hírek itt)

A szakértők szerint a vérrögök e ritka formája a vakcina badását követő 4-20 napban keletkezik, a tünetek pedig agyi érkatasztrófára (stroke) vagy szívrohamra hasonlítanak.

– Mi is egyetértünk azzal, hogy a vakcina beadásának minden korcsoportban több előnye van, mint lehetséges hátránya, de nekem még ez is kevés. Pontosabb adatokat szeretnék látni – nyilatkozta Dr. Joss Reimer, az egyik kanadai egészségügyi akciócsoport vezetője.

Ma egyébként a német egészségügyi vezetők Berlinben és Münchenben is úgy döntöttek, hogy egyelőre ők is csak a 60 év felettieket engednek beoltani az AstraZenecával.

Az EU egészségügyi szakhatósága továbbra is azon a véleményen van, hogy a ritkán előforduló súlyos mellékhatás ellenére is mindenkinek érdemes beadatni a vakcinát. Az AstraZeneca oltóanyagával egyébként már jóval több mint 20 millió embert oltottak be a világon, többségüket az Egyesült Királyságban.

Magyarországra eddig 448 ezer AstraZeneca érkezett. Kezdetben a 18-59 éves korosztály kaphatta meg, március elejétől az idősebbeknek is engedélyezték. Itthon nincs ismert vérrögképződéses eset ezzel a vakcinával kapcsolatban. Az év végéig még 6 millió oxfordi vakcina érkezhet az országba.

Kiszámítható kölcsöre van szüksége?

Fix törlesztő, forint alapon a teljes futamidőn keresztül. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/astrazeneca-vakcina-koronavirus-mellekhatas-verrog/z1392sd

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?