máj 19, 2021
10 Views
0 0

Újabb nagy csapás a vakcinaellátásnak

Written by

A vártnál hosszabbnak ígérkező késlekedés tovább mélyítheti a COVAX gondjait a vakcinaszállításban: a Reutersnak három különböző kormányzati forrás erősítette meg, hogy hosszan kell várni arra, hogy India érdemben tudjon oltást szállítani külföldre. A világ legnagyobb vakcinagyártójának számító Szérum Intézet, amely az AstraZeneca-oltását CoviShield név alatt gyártja, úgy reagált: abban reménykedik, a COVAX-nak és az országoknak év végén újra tudják indítani a szállítmányokat.

Az indiaiakat védik

“Szeretnénk megismételni, hogy soha nem exportáltunk vakcinákat az indiai emberek kárára, és továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindent megtegyünk az ország oltási kampányának támogatására” – áll a Szérum Intézet közleményében.

A jelenleg a világ legnagyobb helyi kitörésével küzdő India

egy hónapja állította le az oltások kivitelét

azt követően, hogy korábban 66 millió adagnyit adott vagy adományozott el. Banglades, Nepál, Srí Lanka és sok afrikai ország ennek következtében alternatív forrásokat kellett, hogy keressen.

A szegény országok megsegítésére létrehozott COVAX program egyik irányítója, a WHO hétfőn szólította fel az Indián kívüli vakcinagyártókat, hogy dél-ázsiai ország problémái miatt kieső oltásmennyiséget igyekezzenek pótolni saját készleteikből.

A Reutersnak nyilatkozó indiai kormányforrások szerint az országban mostanra a helyi lakosság immunizálása a prioritás. A járvány a hivatalos adatok szerint már több mint 25 millió fertőzöttel, illetve rekord mennyiségű halottal jár az országban.

Nem kötelezhetők

“Nem kell minden országnak szállítanunk, mivel nem vagyunk erre kötelezve” – mondta az egyik forrás az export visszafogásáról szóló döntésről. “Ezt belső megbeszéléseken egyeztettük, és néhány országot meg is kértünk, hogy a jelenlegi indiai helyzetre való tekintettel ne számítson exportkötelezettségekre” – tette hozzá. Az nem derült ki, hogy mely országokról van szó.

A másik két forrás hozzátette:

az exportvisszaállítás időpontja változhat még attól függően, hogy Indiának mikor sikerül talpra állnia

az egészségügyet maga alá gyűrő második hullámból.

Az indiai külügyminisztérium, amely a vakcinakivitelért is felelős, nem kommentálta a Reuters értesülését. A Szérum Intézet korábban arról nyilatkozott, hogy júniustól állhat vissza a második hullámot megelőző szintre az oltásexport.

Máshonnan kell segítség

A COVAX társvezetője, a GAVI arról tájékoztatta a Reuterst, hogy 140 millió adag le nem szállított vakcinának kellett volna májusig megérkeznie hozzájuk, ami így Indiában maradt. A COVAX és a Szérum Intézet összesen 1,1 milliárd adagnyi oltás szállításáról egyezett meg korábban. Ezek közt CoviShield és Novavax vakcinák vannak. AZ UNICEF szerint

június végére 190 millió adagra nő a COVAX hiánya

az indiai helyzetből kifolyólag. A szervezet vezetője ezért hétfőn arra kérte a G7-országok vezetőit, hogy feleslegüket adományozzák azoknak az államoknak, amelyeket az indiai szállítmányok akadályozása lehetetlen helyzetbe hozott.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn úgy nyilatkozott, a korábban adományozásra ígért 60 millió AstraZeneca vakcina mellett 20 millió adag Pfizer, Moderna és Janssen-oltást is rászorulóbb országoknak juttat el. A döntés szinte egyidőben született azzal, hogy Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója vakcinaapartheidről beszélt, és felszólította mind a gazdag országokat, mind a gyártókat, hogy osszák meg az oltásokat a hátrányosabb helyzetű államokkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?