nov 22, 2020
3 Views
0 0

Újabb fegyveres konfliktus lángolhat fel Afrikában

Written by
A Polisario Front felgyújtott sátrai

A Polisario Front felgyújtott sátrai

Fotó: AFP

Függetlenségről szóló népszavazással és annak eredménye tiszteletben tartásával lehetne megoldani a nyugat-szaharai konfliktust – mondta az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájának docense az M1 vasárnap reggeli műsorában. A népszavazásról már közel három évtizeddel ezelőtt született döntés, de a mai napig nem tartották meg. 

Besenyő János felidézte, a nyugat-szaharai Polisario Front múlt héten felmondta az 1991 óta érvényben lévő tűzszüneti megállapodást, miután Marokkó behatolt egy ENSZ által felügyelt biztonsági zónába.

A szakértő szerint a nyugat-szaharaiakat Algéria is támogatja, és mivel Marokkó és Algéria is régiós elsőbbségért vetekszik, egy régiós konfliktus beláthatatlan következményekkel járhat. Egy esetleges regionális háború elősegítené a migrációt, a terrorizmust, valamint a régiós instabilitást

– hangsúlyozta.

Bár Észak-Afrikában Marokkó és Algéria jelenleg stabilnak nevezhető, Líbiában polgárháború van, Egyiptom különböző terrorcsoportok miatt küzd biztonsági kihívásokkal, és a Nílus vízmegosztása miatt egy esetleges etióp–egyiptomi háború is kilátásban van, illetve Tunéziában is problémát jelentenek a radikális szervezetek – sorolta a gócpontokat.

Hozzátette, az Európai Uniónak sem hiányzik, hogy eszkalálódjon a konfliktus, és regionális háború törjön ki Észak-Afrikában. Besenyő János arról is beszélt:

A Nyugat-Szahara a halászati lehetőség, a foszfát-, illetve a kőolaj- és földgázlelőhelyek miatt is fontos Marokkónak. Az országnak jelentős vanádium, vasérc és más különleges fém nyersanyaga is van.

index.hu/kulfold/2020/11/22/ujabb_fegyveres_konfliktus_langolhat_fel_afrikaban/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?