okt 15, 2020
13 Views
0 0

Újabb epizód a kirgíz válságban

Written by

Az Interfax idézte Dzsejenbekov üzenetét a kirgiz néphez, amelyben közli, hogy továbbra is feszült a helyzet az országban, számára mindennél fontosabb a társadalmi béke és nyugalom megteremtése, és “semmi se drágább minden egyes honfitárs életénél”.

“Nem ragaszkodom foggal-körömmel a hatalomhoz. Nem szeretnék olyan elnökként bevonulni Kirgizisztán történelmébe, mint aki vért ontott, és lövette saját polgárait. Ezért döntöttem úgy, hogy lemondok” – üzente az államfő.

A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Emiatt tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a választási eredményeket pedig érvénytelenítette a központi választási bizottság.

Lemondása előtt egy nappal az elnök jóváhagyta Szadir Zsaparov új miniszterelnök kinevezését, miután azt a parlament is elfogadta. Az államfő eddig elutasította ezt, hangsúlyozva, hogy mindaddig nem hajlandó jóváhagyását adni, amíg azt meg nem erősítik parlamenti többséggel a képviselők több mint felének a jelenlétében, ami szerdán végül meg is történt. A kirgiz vezető ezért aláírta a Zsaparovnak és kabinetjének a kinevezését érvényesítő rendeletet – közölte az elnöki hivatal egy sajtóközleményben.

A kirgiz parlament szerdán a miniszterelnök személyén kívül jóváhagyta az új kabinet összetételét, programját és végrehajtó struktúráját is – tudatta az AKIpress helyi hírügynökség. Dzsejenbekov kedden megsemmisítette a parlament múlt hétfői határozatát Zsaparov kinevezéséről, arra hivatkozva, hogy a törvényhozás nem volt határozatképes a döntés legitimálásához. Egyes parlamenti képviselők, ügyvédek és szakértők megkérdőjelezték a lépés jogosultságát, azt állítva, hogy az eljárási szabályokat sértett.

Az 51 éves Zsaparov volt az egyetlen jelölt a tisztségre. Zsaparov korábban Kurmanbek Bakijev egykori elnök tanácsadójaként tevékenykedett. Egyes ellenzéki csoportok szerint valójában Dzsejenbekov beépített embere. A nacionalista Zsaparovot a korábbi politikai válságok idején elkövetett túszejtés miatt tizenegy és fél évi elzárásra ítélték, október elején hívei szabadították ki a börtönből. Zsaparov és Dzsejenbekov tárgyalásokat folytatott egymással az utóbbi távozásáról. Zsaparov korábban leszögezte: Dzsejenbekovnak azonnal távoznia kell a hatalomból.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?