jún 7, 2021
5 Views
0 0

Újabb csontvázak dőltek ki a szekrényből a teniszszövetségnél: nem elég a büntetőeljárás, az adózással sem volt minden rendben?

Written by

Nem könnyű a teniszszövetség konszolidációját irányító Lázár János elnöknek, ugyanis – mint lapunknak nevük elhallgatását kérő informátorok elmondták – a folyamatban lévő büntetőeljárás mellett áfa-bevallással kapcsolatos, a 2019-es és 2020-as évekre vonatkozó adóellenőrzések újabb problémás dolgokra mutattak rá.

(A legfrissebb hírek itt)

Lázár János fideszes országgyűlési képviselőt 2020. július 27-én választották meg a tenisz szövetség elnökévé / Fotó: MTI - Illyés Tibor

Lázár János fideszes országgyűlési képviselőt 2020. július 27-én választották meg a tenisz szövetség elnökévé / Fotó: MTI – Illyés Tibor

A 2019. január-márciusi időszakra vonatkozóan általános forgalmi adó (áfa) tekintetében a NAV 17,7 millió forintos adóhiányt és mintegy 70 millió forintos jogosulatlan visszaigénylést állapított meg a Magyar Tenisz Szövetségnél. Emiatt az adóhivatal 43,8 millió forint adóbírságot szabott ki és a szövetséget 1,6 millió forint késedelmi pótlék megfizetésére kötelezték.

A vizsgált időszakban többek között WTA és ATP nemzetközi teniszversenyek zajlottak, valamint a Hungarian Challenger Open megszervezése is erre az időszakra esett. Ezekkel kapcsolatban a szövetség két cégtől összesen 87,7 millió forint áfa-tartalommal fogadott be számlákat. Az MTSZ-szel szerződött cégek adózásával kapcsolatban azonban a NAV több kifogást tett.

Bankszámlára utalt pénz továbbítása és felvétele

Így például azt, hogy az egyik gazdasági társaság egy „fantomizálódott” céggel támasztotta alá a levonható adót, emellett az alvállalkozói nem végeztek valós gazdasági tevékenységet. Szerepük csupán a bankszámlájukra utalt pénzösszegek továbbutalására majd felvételére korlátozódott, teniszverseny szervezésében nem vettek részt. A NAV úgy látta, hogy a gazdasági társaság általi számlázás az MTSZ jogosulatlan adóelőnyhöz jutását szolgálta.

A másik érintett vállalkozás partnerei alkalmatlanok voltak szerződött a feladatok ellátására, mivel ehhez sem személyi, sem tárgyi feltétellel nem rendelkeztek, azaz a számlákon szereplő tevékenységet sem tudták elvégezni. A kft. alvállalkozóinak szerepe kizárólag a számlakiállításra minimalizálódott, ennek elsődleges célja pedig a NAV szerint a tiltott adóelőny szerzése volt. Ezen ügyletek pedig ellentétben állnak az adózás rendjével, ezért a költségvetést kár érte.

Kitalált szisztéma

A felépített mesterséges láncolatot tudatosan hozták létre ismeretlen személyek, és vonták bele abba a Magyar Tenisz Szövetséget. Ugyanakkor az MTSZ akkori vezetősége nem tett meg minden ésszerűen elvárható intézkedést annak érdekében, hogy ne váljon adóelkerülés részesévé. Többek között a szövetség a partnerek adatait nem kérte le – kifogásolta információink szerint az adóhivatal, megjegyezve, hogy a volt olyan cégvezető, aki el volt tiltva az ügyvezetéstől, más személy pedig kényszertörlés alatt álló cégekhez voltak köthetőek.

„Az MTSZ azzal védekezett, hogy az Európai Uniós Bizottsági ítéletek szerint őt, mint számlabefogadót, ellenőrzési kötelezettségek nem terhelik, nem kötelessége az alvállalkozók adózását figyelemmel kísérni. Hozzátették azt is, hogy ilyen nagy teniszversenyek korábban és a tárgyidőszakban sem voltak hazánkban, így nem volt kitől referenciát kérni” – jegyezte meg lapunknak egy bennfentes.

A következő adóellenőrzés megállapításai

Hasonló gondokat találtak egy másik, 2020. január – március időszakra vonatkozó adóellenőrzés során is, bár akkor a jogosulatlanul igényelt adó összege jóval kevesebb, csak 1,3 millió forint volt. Az adóhatóság az ügyben 660 ezer forint bírságot szabott ki a tenisz szövetségre.

„A FED Kupa torna szervezésével kapcsolatban az adóhivatal megállapította, hogy az MTSZ-szel szerződött egyik cég bankszámlájáról készpénzben vettek fel összesen 115 millió forintot, amit az ügyvezető elmondása szerint költségek, alvállalkozók, munkabérek, adók és járulékok fizetésére költöttek. Ám a pénz további útját nem tudták kideríteni az ellenőrzés során” – közölte a lapunk egyik informátora.

A NAV szerint a kft. és az MTSZ közötti számlázás az MTSZ jogosulatlan adóelőnyhöz jutását szolgálta. Erre azt reagálta a szövetség, hogy a FED Kupa rendezésével kapcsolatban nem lehetnek problémák, mert a költségeket és azok elszámolását a nemzetközi szövetség is elfogadta.

Az adóhivatal erre azt írta vissza – egy, az ügyre rálátó ember szerint –, hogy ha az MTSZ körültekintően járt volna el, akkor a szerződéskötést megelőzően tájékozódhatott volna későbbi számlakibocsátó partneréről, figyelemmel követhette volna a tevékenységét, meggyőződhetett volna a társaság profiljáról, teljesítőképességéről, működéséről.

Ráadásul – tették hozzá információink szerint a NAV részéről – a tenisz szövetség egy, a Szépművészeti Múzeumban megtartott esemény megrendezésére úgy kötött szerződést, hogy azt a szövetség nevében aláíró személy nem is állt munkaviszonyban az MTSZ-szel.

Az adóellenőrzések során talált szabálytalanságok miatt megkérdeztük a NAV-ot, hogy a talált problémák miatt elrendeltek-e nyomozást. Erre az adóhivatal részéről azt válaszolták, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket. Természetesen kerestük az MTSZ-t is, de a kért időpontig nem küldték el a válaszukat.

(Érdekelheti még ez is: Interjú Lázár Jánossal – Milliárdos ügyek a teniszszövetségnél, miközben a koronavíruson is átesett, családostól)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/krimi/magyar-tenisz-szovetseg-nyomozas-nav-adoellenorzes/6g6s4s1

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?