okt 13, 2020
18 Views
0 0

Újabb áttörést értek el a rákkutatásban

Written by

A kutatók egy olyan, trójai lóként viselkedő aminosavat fejlesztettek, ami rákellenes nanorészecskéket juttat a szervezetbe, és így mindenféle gyógyszer nélkül képes elpusztítani a daganatos sejteket – írja IFL Science cikke alapján a 24.hu.

(A legfrissebb hírek itt)

Bár a gyógyszer még mindig kutatási fázisban van, a petri csészében, sejtkolóniákon már nagyon ígéretes eredményeket mutatott. A trójai faló maga az L-Fenilalanin nevű esszenciális aminosav, amire a rákos sejteknek szükségük van ahhoz, hogy nőni tudjanak. Így ha a kutatók olyan nanorészecskéket csatolnak hozzá, amelyek elpusztítják ezeket a sejteket, a daganatok maguk fogják megkeresni és „megenni” az aminosavat, amiben számukra káros nanorészecske található.

(Ez is érdekelheti: Magyar kutatók értek el áttörést a rákkutatásban – Ez lehet a gyilkos kór ellenszere?)

A petri csészés, sejtkultúrás kutatásokban a nanorészecskék elpusztították a mell-, bőr- és gyomorráksejtek 80 százalékát, ez nagyjából annyi, mint amennyit a legtöbb rákgyógyszer szokott. Ráadásul egeres kísérletekben 60 százalékkal lecsökkentette a tumornövekedést a kontrollcsoportokhoz képest.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)
Egy trükk, amellyel könnyebb és olcsóbb lesz a vásárlás (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/rak-rakkutatas-attores-ellenszer-gyogyszer/d1hzepj

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?