ápr 29, 2021
9 Views
0 0

Új rekord a németeknél: egymillió oltás egy nap alatt

Written by

A sportcsarnokokban, rendezvényközpontokban kialakított tartományi üzemeltetésű oltóközpontokban és a több tízezer háziorvosi praxisban szerdán 1 088 952 adag oltást adtak be.

Így már a lakosság 25,9 százaléka – 21 562 627 ember – kapott legalább egy adagot valamelyik oltóanyagból. Mindkét adagot a lakosság 7,5 százaléka – 6 241 152 ember – kapta meg.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Szerdáig 29 902 002 adag érkezett, a készlet 93 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag – bő húszmillió adag – az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Németország ebben az esetben valószínűleg 30 millió adag Szputnyik V vakcinát vásárolhat. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

A kormány adatai szerint továbbra is a tömeges oltásra szolgáló oltóközpontok a kampány fő helyszínei. Ezekben csaknem 24 millió adag oltást adtak be, az orvosi rendelőkben pedig mintegy 4,4 milliót.Az utóbbi hét napon országszerte átlagosan 583 260 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából heten kapnak oltást a Covid-19 ellen Németországban.

Címlapkép: Angela Merkel német kancellár védőmaszkkal berlini sajtóértekezletén 2021. április 26-án. Itt közölte, hogy lazítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a vírus által okozott betegség elleni teljes védőoltással rendelkezők és a fertőzésen átesett emberek esetében Németországban. Forrás: MTI/EPA/Getty Images pool/Maja Hitij

www.portfolio.hu/gazdasag/20210429/uj-rekord-a-nemeteknel-egymillio-oltas-egy-nap-alatt-481004

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?