márc 30, 2021
5 Views
0 0

Új mutációk jönnek, a koronavírus pedig velünk marad, ha nem oltunk globálisan

Written by

Legkésőbb egy év múlva, de lehet, hogy már kilenc hónapon belül új vakcinákra lesz szükség, mivel a jelenlegi oltóanyagok hatástalanná válhatnak az alacsony átoltottságű országokban kialakuló új vírusvariánsok miatt – derül ki a People’s Vaccine Alliance nevű, nemzetközi szervezetek koalíciója epidemiológusokkal, virológusokkal és fertőző betegségek szakembereivel készített felméréséből.

A 28 országból 77 tudóssal készített kutatásban a megkérdezett szakemberek 88 százaléka szerint valós annak az esélye, hogy a jelenlegi vakcinákkal szemben ellenállóbb mutánsok jelennek meg az alacsony oltóanyagellátással bíró, szegényebb országokban. 

Minden nap új mutánsok jelennek meg. Egyes variánsok pedig fertőzőképesebbek lehetnek, és kikerülhetik a korábbi vírustörzsek elleni immunválaszt, melyet a jelenlegi oltásokkal próbálunk biztosítani

– magyarázta Gregg Gonsalves, a Yale epidemiológus professzora. 

Éppen ezért szükséges beoltani az egész világot, ellenkező esetben olyan variánsok jönnek létre, amelyek ellen újabb oltásokra lesz szükség

– hangsúlyozta a professzor. 

Reményt ad a hírvivő RNS, angolosan mRNS alapú, új típusú módszer a koronavírus elleni vakcinafejlesztésben, ami alapján a a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek is létrehozták oltóanyagaikat. Ezzel a technológiával viszonylag gyorsan, néhány hét vagy hónap alatt módosítani lehet az oltóanyagokat, hogy hatékonyan vegyék fel a harcot az esetleges új vírusvariánsokkal – jegyzi meg a Guardian

A probléma csak az, hogy a szegényebb országok aligha tudnak ezekhez hozzájutni. Egyrészt azért, mert ezeknek az oltóanyagoknak az ára is borsosabb, mint a régebbi, elölt vírus vagy adenovírus alapú technológiával készülő vakcináké (például Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyagai), másrészt a tárolásuk is sokkal körülményesebb, tekintve, hogy jócskán fagypont alatt kell őket szállítani és tárolni. 

A globális oltási kampány lassúsága és a vakcinaelosztásban tapasztalható egyenlőtlenség így csak növeli annak esélyét, hogy mire a tehetősebb országok megközelítik a nyájimmunitást, újabb, veszélyesebb mutánsok ütik fel a fejüket a világon. 

Hiába a fejlődő országok vakcinaellátását célul kitűző Covax nemzetközi kezdeményezés, 2021 végéig csak ezen országok lakosságának 27 százalékát tudja vakcinával ellátni. Az pedig vajmi kevés a globális átoltottsághoz, nem beszélve arról, hogy az idei évből már csak kilenc hónap van hátra.  

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet vezető tisztviselője megoldásként azt javasolta, hogy a vakcinafejlesztők az oltóanyaggyártás felpörgetése érdekében osszák meg, tegyék nyilvánosan elérhetővé technológiájukat, eltekintve szellemi tulajdonjoguktól. 

Hol az ambiciózus globális cél? Az a cél, amelyről a tudomány is azt mondja, hogy fontos?  

– tették fel a kérdést, rámutatva, hogy a világ nem érti: a korlátozott vakcinálás veszélyes dolog. 

index.hu/kulfold/2021/03/30/uj-mutaciok-jonnek-a-koronavirus-pedig-velunk-marad-ha-nem-oltunk-globalisan/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?