ápr 27, 2021
8 Views
0 0

Új hatóság felügyeli a jövőben a bírósági végrehajtói szervezetet

Written by

Új hatóság felügyeli a jövőben a bírósági végrehajtói szervezetet és látja el a dohánytermékek kiskereskedelmével, illetve a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatósági feladatokat.

Az erről szóló jogszabályt kedden 135 igennel, 59 ellenszavazat mellett fogadta el az Országgyűlés. A törvényhozás ellenőrzése alá rendelt szervezet a Szerencsejáték Felügyelet, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., valamint Mager Andrea  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alatt működő felszámolók névjegyzékét vezető hatóság bázisán jön létre október 1-jén, vagyis az eddigi szétaprózódott struktúrát váltja fel olyan területeken, amelyeken az állam kizárólagosan végez gazdasági vagy közhatalmi tevékenységet.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság elnökét – aki rendeletalkotási jogot kap – a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre, négy elnökhelyettesének megbízatása ugyanennyi időre szól, őket az elnök nevezi ki. 

A változtatással a kormány célja a fogyasztóvédelmi, a hatósági ellenőrzési és a felügyeleti jogok megerősítése, erősebb kontroll biztosítása, valamint átlátható és egységes jogi környezet kialakítása.

A törvény a felszámolói névjegyzékre és a felszámolói kirendelésre is megfogalmaz új előírásokat, ugyanakkor az eredeti előterjesztéssel ellentétben mégsem hozza létre a kiemelt felszámoló jogintézményét. Felállítja ugyanakkor a Koncessziós Tanácsot, amely a gazdaság szereplőit segíti majd az egységes joggyakorlat kialakításában, a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával. A Koncessziós Tanács mellett létrejön a Koncessziós Állandó Választott bíróság is, amelynek feladata a koncessziós eljárásokkal és a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos jogviták pártatlan, gyors eldöntése lesz.

index.hu/belfold/2021/04/27/szabalyozott-tevekenysegek-felugyeleti-hatosag/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?