jún 3, 2021
11 Views
0 0

Új generációs atomerőművet épít Bill Gates

Written by

Egy nyugdíjba vonuló szénerőmű helyén emel új generációs atomerőművet Bill Gates cége, a TerraPower LLC – írja a Reutersre hivatkozva a Yahoo News. Gates 15 éve működő vállalata és a PacifiCorp energiacég Wyomingban fogják felhúzni a Natrium reaktor kísérleti demonstrációs erőművét.

A Natrium reaktor alapja az, hogy nem néhány nagy reaktortest adja az energiát, hanem sok kisebb, ez pedig szakértők szerint elengedhetetlen lesz a jövő energiamixéhez. Ezek az új generációs reaktorok ráadásul más üzemanyagot is használnak, mint a korábbiak.

A projekt egy 345 megawattos nátriumhűtésű gyorsreaktort működtet majd olvadt só akkumulátorokkal. Tavaly a TerraPower szerint nagyjából egymilliárd dollárra rúgott volna a megépítése. A cég elnöke, Chris Levesque szerint hét év szükséges ahhoz, hogy elkészüljenek vele.

Atomenergia-szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy ezek az új generációs reaktorok veszélyesebbek, mint a régiek, mert közülük számos üzemanyagát nagyobb mértékben kell dúsítani. Az üzemanyag-ellátási lánc ezáltal vonzó célpont lehet azoknak, akik fegyvereket akarnak gyártani. Levesque szerint azonban a nukleáris hulladék mennyisége jelentősen csökkenne velük.

24.hu/tudomany/2021/06/03/uj-generacios-atomeromu-nuklearis-energia-bill-gates/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?