jún 10, 2021
5 Views
0 0

Új darázsfajta bukkant fel Pécsen, de vajon kell-e tőlük tartani?

Written by

Új darázsfajta bukkant fel Pécsen, de vajon kell-e tőlük tartani?

A megszokottaknál jóval nagyobb, ám a szakemberek szerint sokkal békésebb darazsak jelentek meg Pécsen. A nagyrészt mediterrán területeken élő tőrös darazsakkal sokfelé lehet az országban találkozni, de ez a faj leginkább az erdőket kedveli. Lakott területre ritkán mennek, de most Pécsen mégis sok lett belőlük. Irtani nem lehet őket, mert védett rovarok. Az ATV Híradó riportja.

Védett, óriás darazsak jelentek meg Pécs környékén

A lódarazsakhoz hasonlós, sőt azoknál is nagyobbak a tőrös darazsak most Pécs több részén is felbukkantak. Több jelzés is érkezett már a közterületekért felelős céghez, de azon túl, hogy próbálják megnyugtatni a lakókat, sokat nem tehetnek. Ugyanis – mint azt a Biokom Zrt. kommunikációs szakreferense, Mészáros Rita híradónknak elmondta – a tőrös darazsak védett állatok, ezért nem lehet őket irtani. Egy-egy példány elpusztításáért akár 50 ezer forint büntetést is kiszabhatnak. A cég táblák kihelyezésével és az érintette területek elkerítésével próbálja felhívni a lakosok figyelmét a darazsak jelenlétére.

A hivatalos nevén óriás tőrös darazsak az enyhe telek miatt kerülhettek be a lakott területekbe. Ez a fajta kedveli a korhadó fákat, de a komposztálókba is szívesen rakja le a petéit.

A szakemberek szerint nem kell tőlük tartani. 

„Ez egy jámbor jószág” – mondta el híradónknak Majer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora. A szakember szerint szúrni azért tud, ha pedig rátenyerelünk, esetleg ráülünk, az eléggé fájdalmas tud lenni, de koránt sem okoz annyi problémát, mint a valódi darazsak szúrása. Ráadásul, ha nem bántják, akkor nem támad.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210610-uj-darazsfajta-bukkant-fel-pecsen-de-vajon-kell-e-toluk-tartani

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?