márc 29, 2021
6 Views
0 0

Ügyvéd: kapacitáshiány esetén jól teszi egy kórházigazgató, ha jelzi, hogy nem tudnak több beteget ellátni

Written by

Ügyvéd: kapacitáshiány esetén jól teszi egy kórházigazgató, ha jelzi, hogy nem tudnak több beteget ellátni

Egyes kórházakban a 65-70 év felettieket már nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály – ezt mondta az ATV Startban a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. Tóth Judit szerint a fiatalabb betegek egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházakba. A megkérdezett ügyvéd szerint abban az esetben, ha valaki a kórházi túlterheltség miatt veszti el családtagját, a bíróság azt vizsgálhatja, hogy az intézmény megtett-e mindent a betegért. Az ATV Híradó riportja.

“Már nem tudjuk biztosítani azt a rendkívül magas szakmai színvonalat” – a nyíregyházi kórház főorvosa, Szűcs Attila mondta ezt Híradónknak november közepén, amikor az intézmény közösségi oldalára kitettek egy videót, amelyben bemutatták, hogy dolgoznak az intenzív osztályon.

A kórházakban ápolt betegek száma azóta csak nőtt, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke megerősítette, hogy ha egyszerre érkezik 8-10 súlyos, sürgős állapotú beteg, akkor valakinek az ellátása valamennyi hiányt szenvedni fog.

“Igen, olyat hallottam, hogy ezt a valóban 65-70 éves kor körülötti határt, hogy afölött sajnos nem tudják már biztosítani az intenzíves ellátást, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály” – fogalmazott az ATV Startban Tóth Judit.

Múlt héten az ózdi kórház igazgatója a tavalyi, olaszországi körülményekhez hasonlította a Covid-osztályon náluk kialakult helyzetet. Ezt akkor Híradónknak az Országos Kórházi Főigazgatóság cáfolta. Azt írták: az intézmény mind a sürgősségi és akut, mind a Covid-ellátást, valamint az oltópontok működtetését saját erőforrásból megoldotta, túlterheltség nem áll fenn

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alenöke beszélt több dolgozóval is az ózdi kórházban. “Ők is megerősítették, hogy nagyon súlyos a helyzet, és én ezúton is köszönöm a kórház igazgatójának, hogy kiállt, és elmondta, hogy mennyire súlyos a helyzet, ezt kellene tenni minden kórházigazgatónak egyébként” – vélekedett Tóth Judit.

Híradónk megkeresett egy ügyvédet, azt kérdeztük tőle, hogy a hozzátartozó, aki a kórházakban kialakult túlterheltség miatt elveszíti családtagját fordulhat-e a bírósághoz. Mint mondta, ilyenkor a bíróság azt vizsgálja, hogy a kórház megtett-e mindent a betegért.

“Abban az esetben, hogy ha egy ilyen kapacitáshiány van, akkor én azt gondolom, hogy nagyon jól teszi a kórház igazgatója, hogy jelzi, hogy már nem tudunk több beteget ellátni, hiszen akkor a tőle elvárható gondossággal jár el” – fogalmazott Gerő Tamás.

Híradónkkal az Országos Kórházi Főigazgatóság ismét azt közölte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház intézményvezetője, Révész János március 26-án személyesen győződött meg arról, hogy az intézmény mind a sürgősségi és akut ellátást mind a covid ellátást, mind az oltópontok működtetését saját erőforrásból megoldotta. Mint írják, az ágyak rendelkezésre állnak, az épület infrastruktúrája a betegek ellátásához megfelelő, a kórház mindeddig a személyzet tekintetében külső segítséget nem kért. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a kapacitások és az erőforrások szervezésével mindent megtesz a megfelelő betegellátás érdekében. Betegjogi szempontból hazánk az egyik legjobban szabályozott európai tagállam – teszik hozzá.

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210329-ugyved-kapacitashiany-eseten-jol-teszi-egy-korhazigazgato-ha-jelzi-hogy-nem-tudnak-tobb-beteget-ellatni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?