máj 26, 2021
13 Views
0 0

Úgy fest, kikosaraz a kormány 150 ezer, béremelést kérő, állami cégnél dolgozót

Written by

Lassan öt hónap is eltelik az évből, az állami közszolgáltató cégeknél dolgozók java része pedig még mindig nem kapott idén fizetésemelést. És nagyon úgy fest, ebbe bele kell törődnie az érintett nagyjából 150 ezer munkavállalónak.

A minap Orbán Viktor kormányfő a rádióinterjúban azt mondta, hogy „az állami cégek béreiben nekünk is 2022-re nézve hamarosan döntéseket kell hoznunk”. Ebből pedig a Népszava által megkérdezett szakszervezeti vezetők azt olvassák ki, hogy idén nem lesz béremelés (legfeljebb valamilyen juttatás, például a SZÉP-kártya keretösszegét löki feljebb némiképp a kormány), inkább majd a jövő évi választások előtt pár hónappal csak.

Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a közszolgáltatásban dolgozókat tömörítő csoportosulás akciójának, erőtlen a tömörülés. „A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) keddi ülése után meglehetősen lehangoltan jegyezte meg, hogy az érdekvédők csak helyben, a cégeknél tudnak fellépni a felháborító kormányzati hozzáállással szemben, a konföderációk nem tehetnek semmit. A tíz nappal ezelőtt még dühösen beharangozott, kollektív munkaügyi vitát kezdeményező, minden szakszervezet vezetője által aláírt papír azonban annak ellenére a borítékban maradt tegnap, hogy az ülésen Fónagy János államtitkár mindössze arra adta ki az engedélyt a vállalatvezetőknek, hogy leülhetnek tárgyalni a munkavállalók érdekvédőivel, de konkrét ajánlat nem hangzott el” – írja a lap.

Szóval ezekben a napokban csak elkezdődik az egyezkedés a MÁV-nál, Volánnál, energetikai szektorban, Postánál a szakszervezetek és a munkaadó között, céldátum a megegyezésre nincs. A szakszervezetnek idénre 6-10 százalék körüli bérnövelést szeretnének – hiszen a megélhetés eléggé megdrágult –, csak hát ennek esélye a miniszterelnök fenti nyilatkozata alapján szinte nulla.

24.hu/fn/gazdasag/2021/05/26/beremeles-fizetes-allami-kozszolgaltato-ceg-kozszolgaltatasi-dolgozok/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?