ápr 26, 2021
5 Views
0 0

Tvrtko: nincs még egy katasztrófa, ahol ennyire ne lehetne tudni, mennyi áldozatot követelt

Written by

Tvrtko: nincs még egy katasztrófa, ahol ennyire ne lehetne tudni, mennyi áldozatot követelt

1986. április 26-án történt a csernobili atomkatasztrófa. Vujity Tvrtko kétszer is járt Csernobilban. Másfél ezelőtti látogatásakor a stábjával bejárták az egész zónát, a film rendezői változatát ma este láthatják az ATV-n.

35 évvel ezelőtt történt a csernobili atomkatasztrófa. 1986. április 26-án éjszaka robbanás történt a Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimis Iljics Lenin üzem 4. reaktorában. A balesetet megelőző nap a kezelőszemélyzet kikapcsolta a reaktor vészhűtési rendszerét, majd a reaktor diszpécseri utasításra még fél napig vészhűtés nélkül üzemelt, így a 4-es reaktorblokknál gőzrobbanás következett be. A világ svéd tudósoktól szerzett tudomást a balesetről. A lakosság kitelepítése a sugárszennyezett területről csak 36 órás késéssel kezdődött meg.

Nincsen még egy tragédiája a Földnek, ahol ennyire ne lehetne tudni, mennyi áldozatot követelt. Van, aki azt mondja, hogy 31, van, aki azt mondja, hogy 400 ezer – mondta az ATV Start című műsorában Vujity Tvrtko, aki kétszer volt Csernobilban. Az ATV műsorvezetője egyik filmjében a magyar Csernobilt, a magyar áldozatokat mutatta be. Másfél évvel ezelőtt pedig Varga Dezsővel és Varga Zsolttal bejárták az egész zónát. Hozzátette: a második forgatás után a drónkamerájuk súlyosan szennyezett lett. Ennek a filmnek a rendezői változatát láthatják ma este az ATV képernyőjén, amiben Tvrtko azt mutatja be, mivé lett a csernobili zóna.

A műsorvezető arról is mesélt, hogy az első látogatás alkalmával, 1999-ben több száz dollárt kellett fizetniük katonáknak azért, hogy a legbelsőbb, bezárt zónákat meglátogathassák. A második látogatás alkalmával Csernobil egyik fele egy turistalátványosság volt, ahol képeslapot, hűtőmágnest, csernobili atomfagylaltot is lehetett kapni. Tvrtko bement olyan épületekbe is, amelyek a turisták számára lezárt területek, ezek nem szerepelnek a sugártérképen. „Egyetlenegy blokkház egyetlenegy lakásában sincs radiátor, mert ezeket ellopták. Ahogy az akkor mentésben résztvevő járművekből is kilopták a motorokat. Tehát nem egy lakásban fűt ma is sugárzó radiátorszerkezet, és nem egy autóban lehet még mindig olyan alkatrész, amelyet annak idején ott használtak a védekezési munkálatokban” – mondta a műsorvezető.

A ma este bemutatott film egy személyes útinapló. Tvrtko visszaemlékezése szerint a másfél évvel ezelőtti forgatáson, bár 23 éves barátságot ápol a stábtagjaival, csak gyakorlatiasan tették a dolgukat, szinte meg sem szólaltak. „Volt egy este, mikor letettek minket egy zónahatáron lévő erdő kellős közepén, egy ifjúsági tábornak a barakkházában. Dezső észrevett egy márványlapot, amire ráírták a nevet és alá azt: a hős likvidátor emlékére. Arra kellett rájönnünk, hogy 800 ezer ember építette ezt a szarkofágot, 800 ezer ember, 800 ezer történet. Olyan emberek, akik elhallgatták a saját betegségüket, hogy visszamehessenek 40 másodpercig építeni azt a szarkofágot, mert azalatt a 40 másodperc alatt egész havi fizetésüket megkapták” – fogalmazott Tvrtko.

Tvrtko: Túl minden határon – Csak Csernobil – a rendezői változat ma este 22:15-kor az ATV-n.

Ma van a csernobili atomtragédia 35. évfordulója

 atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210426-tvrtko-nincs-meg-egy-katasztrofa-ahol-ennyire-ne-lehetne-tudni-mennyi-aldozatot-kovetelt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?