ápr 29, 2021
3 Views
0 0

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter

Written by

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter, miután tárgyalt a két közép-ázsiai ország között egy vitatott hovatartozású határ menti területen kialakult fegyveres konfliktus lezárásáról.

A kirgiz külügyminisztérium közölte, hogy a fegyvernyugvás helyi idő szerint 20 órakor lép hatályba. A felek megállapodtak a határhoz vezényelt erők visszavonásáról is.

Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter korábban közölte, hogy különböző diplomáciai szinteken, ezen belül a dusanbei nagykövetségen keresztül is folynak a tárgyalások Tádzsikisztánnal a határincidenssel kapcsolatban.

Tüntetés a konfliktus megoldásáért Kirgizisztán fővárosában, Biskekben 2021. április 29-én.Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik via AFP

Kazakbajev és a tádzsik hivatali kollégája, Szirodzsiddin Muhriddin is tárgyalást kezdett a fegyveres konfliktus lezárásáról.

A kirgiz határőrség korábban arról számolt be, hogy Kirgizisztán és Tádzsikisztán is erősítést küldött a konfliktus térségébe. „A kirgiz-tádzsik határ teljes hosszában, mindkét oldalon az élőerők és hadfelszerelések összevonása figyelhető meg” – írták. A tájékoztatás szerint a tűz alá került kirgiz határőrség különleges alakulata elfogta a tádzsik határőrök egyik alegységét a szomszédos állam területén.

A kirgiz államfő szóvivője szerint a kirgiz és tádzsik miniszterelnök az Eurázsiai Gazdasági Unió Kazanyban zajló csütörtöki kormányközi tanácskozása után szintén összeül megvitatni a kialakult helyzetet.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amit mindkét ország magának követel.

Rizsföldek a kirgizisztáni Batken tartományban 2016. június 25-én.Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik/Sputnik via AFP

A kirgiz egészségügyi minisztérium szerint az összecsapásokban eddig 2 ember halt meg, és 26-an megsebesültek, illetve 850 embert kimenekítettek a harcok elől.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 km hosszú. A Szovjetunió összeomlása után több tucat határ menti térség hovatartozása vált vita tárgyává, és időnként összetűzések törnek ki helyi lakosok között. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/29/tuzszunetben-allapodott-meg-a-kirgiz-es-a-tadzsik-kulugyminiszter

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?