máj 18, 2021
15 Views
0 0

Tuti tipp: így komposztálhatunk kellemetlen szagok nélkül akár a lakásban is

Written by

A konyhánkban keletkező hulladék egyharmadát olyan szerves hulladék teszi ki, amit akár komposztálhatunk is, ezzel csökkentve a háztartás szemétmennyiségét. A komposztálás során keletkező mesterséges humusz olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek később jelentősen javíthatják szobanövényeink talajának állagát.

De mit csináljunk, ha nincs kertünk, de komposztálni szeretnénk?

Egyrészt, ha az a célunk, hogy környezetkímélően gyűjtsük a szemetet, kiváló megoldás lehet, ha keresünk valakit, aki kertben komposztál és szívesen fogadja a mi szerves hulladékunkat is. Így külön gyűjtve, heti vagy havi rendszerességgel elvihetjük a kerti komposztra, ezzel csökkenthetjük háztartásunk hulladékmennyiségét, valamint a komposztot is ellátjuk értékes hozzávalókkal.

Ha nem kertes házban lakunk, azonban a társasháznak van udvara, összefoghatunk a többi lakóval és közösen is kialakíthatunk egy komposztálásra alkalmas szegletet. Fontos, hogy a szerves hulladéknak ne egy gödröt ássunk, mivel a komposztálás folyamatához oxigénre van szükség. Ahhoz, hogy ne szanaszét szóródjon a hulladék, készen is vásárolhatunk vagy akár magunk is készíthetünk keretet, amiben gyűjthetjük.

Végül a lakáson belül is komposztálhatunk. Konyhai komposztáló beszerzésével a szerves hulladékot nem csak külön tudjuk gyűjteni, hanem a komposztáló természetes segédanyagokkal segít előállítani a mesterséges humuszt. Így a komposztálásnak eredménye is lesz, amellyel a szobanövényeink táptalaját is gazdagíthatjuk.

Szívén viseli az állatok sorsát?

Állateledelgyűjtő akciót szervez a SPAR Magyarország! A „Mancs a bajban!” állateledel-gyűjtés célja, hogy segíthessünk a bajba jutott négylábúakon. A kezdeményezés felhívja a figyelmet az állatvédelem és a felelős állattartás fontosságára, illetve országosan támogatást nyújt az állatok megsegítéséért dolgozó civil állatmentő és gondozó szervezeteknek.

www.blikk.hu/receptek/erdekes/igy-komposztalhatunk-akar-a-lakasban-is/1rq5xsy

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?